Bittikarttakuvien lisääminen, muokkaaminen ja tallennus

Bittikarttojen lisääminen

Bittikarttakuva voidaan lisätä LibreOffice Writerin, LibreOffice Calcin, LibreOffice Draw'n ja LibreOffice Impressin asiakirjoihin.

1. Valitse Lisää - Kuva - Tiedostosta.

2. Valitse tiedosto. Tiedoston tyyppi -ruudussa voit rajoittaa valinnan tiettyihin tiedostotyyppeihin.

3. Napsauta Linkitä-ruutua, jos haluat lisäyksen linkkinä alkuperäiseen tiedostoon.

Jos Linkitä-ruutu merkitään, aina kun asiakirjaa päivitetään ja ladataan, bittikarttakuva ladataan jälleen. Kuvan paikalliseen kopioon asiakirjassa tehdyt muokkausvaiheet toistetaan ja kuva esitetään.

Jos Linkitä-ruutua ei merkitä, asiakirjassa työstetään aina sitä kopiota kuvasta, joka luotiin ensimmäisellä lisäyskerralla.

Alkujaan linkittämällä lisättyjen kuvien upottamiseksi mennään Muokkaa - Linkit -toimintoon ja napsautetaan Katkaise linkki -painiketta.

4. Lisää Avaa-painikkeella kuva asiakirjaan.

Bittikarttojen muokkaaminen

Painikekuvakkeet Kuva-palkissa

Kun valitaan bittikarttakuva, Kuva-palkki tarjoaa kuvan muokkausvälineitä. Asiakirjassa muokataan vain paikallista kopiota, vaikka kuva olisi lisätty linkkinä.

Huomautus-kuvake

Kuva-palkin ulkoasu voi hieman vaihdella käytettävän moduulin mukaan.

A number of filters are located on the Image Filter toolbar, which you can open with the icon on the Image Bar.

Alkuperäistä kuvatiedostoa ei muuteta suodattimilla. Suodattimia käytetään kuvaan vain asiakirjan sisällä.

Eräät suodattimet avaavat oman valintaikkunansa, jossa voidaan esimerkiksi valita suodatuksen intensiteetti. Useimpia suodattimista voidaan käyttää toistaen suodatustehon lisäämiseksi.

Huomautus-kuvake

LibreOffice Draw'ssa ja LibreOffice Impressissä voidaan lisätä tekstiä ja grafiikkaa, valita nämä objektit yhdessä bittikarttojen kanssa ja viedä valinta uutena bittikarttakuvana.

Kuva-valintaikkuna

1. Napsauta kakkospainikkeella kuvaa ja valitse alavalikosta Kuva ominaisuuksien valintaikkunan avaamiseksi.

2. Muuta valitun kuvan ominaisuuksia ja napsauta OK:ta.

Bittikarttojen tallentaminen

Jos halutaan käyttää tallennukseen sellaisia tiedostomuotoja kuin GIF, JPEG tai TIFF, bittikarttakuva pitää valita ja viedä.

Bittikartan vienti Draw'sta tai Impressistä:

1. Valitse bittikarttakuva. Kuvan kera vietäväksi voit valita lisäobjektejakin, kuten tekstiä, painamalla Vaihto-näppäintä valittaessa tai avaamalla valintakehyksen kaikkien objektien ympärille.

2. Valitse Tiedosto - Vie, näin avautuu Vienti-valintaikkuna.

Vienti-komento kirjoittaa kuvan kaikkien käytettyjen suodatustehosteiden kera tiedostoon. Kohdevalikon Tallenna kuvana -komento tallentaa kuvan ilman mitään suodatustehosteita, jos kuva on lisätty linkitettynä kuvana. Upotettu kuva talletetaan tai viedään aina käytettyjen suodatusten kera.

3. Valitse Tiedostonmuoto-kentästä mieleisesi tallennusmuoto, esimerkiksi GIF tai JPEG.

4. Jos haluat viedä vain valitut objektit, merkitse Valinta-ruutu.

Jos Valinta-ruutua ei merkitä, koko asiakirjan sivu viedään.

5. Kirjoita tiedostolle nimi ja napsauta Vie-painiketta.

Bittikartan vienti Writeristä: Napsauta bittikarttaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tallenna kuva. Kuvan vienti -valintaikkuna aukeaa. Syötä tiedoston nimi ja valitse tiedostotyyppi.

Vedä ja pudota -toiminto LibreOffice-asiakirjassa

Napsautettavien avainalueiden lisääminen kuviin

Image Filter Bar from the Image Bar