Ryhmien käyttö

Useita graafisia objekteja voidaan yhdistää ryhmäksi, niin että niitä voidaan käsitellä ikään kuin yhtenä objektina.

Ryhmän kaikkia objekteja voi siirtää, muokata muodoltaan ja kooltaan tai muuntaa yhdessä. Ryhmään voi siirtyä milloin vain ja muuttaa yksittäisiä objekteja.

Ryhmän kaikkien objektien ominaisuuksia (viivan paksuus, täyttöväri ja niin edelleen) voi muuttaa yhdessä tai voi siirtyä ryhmään ja muokata yksittäisiä objekteja.

Ryhmiä voidaan myös panna sisäkkäin jolloin muodostuu ryhmiä ryhmien sisään.

Objektien ryhmittely

1. Valitse ryhmään tulevat objektit. Paina Vaihto-näppäintä napsauttaessasi yksittäisiä objekteja.

2. Napsauttamalla kakkospainikkeella mitä tahansa valituista objekteista avataan kohdevalikko. Calcissa ja Writerissä komennot ovat alavalikossa Ryhmittele kun taas Impressissä ja Draw'ssa ne ovat suoraan kontekstivalikon ylimmällä tasolla.

3. Valitse Ryhmittele.

Huomautus-kuvake

Objekteja voi myös valita vetämällä valintakehyksen objektien ympärille.

Esimerkiksi kaikki yrityslogon osapiirrokset voidaan ryhmitellä. Niitä siirretään ja skaalataan nyt yhtenä objektina.

Ryhmittelyn jälkeen valitsemalla ryhmän yhden osan valitsee koko ryhmän.

Ryhmään siirtyminen

1. Napsauta kakkospainikkeella mitä tahansa ryhmän objektia. Calcissa ja Writerissä komennot ovat alavalikossa Ryhmittele kun taas Impressissä ja Draw'ssa ne ovat suoraan kontekstivalikon ylimmällä tasolla.

2. Valitse Siirry ryhmään.

3. Nyt ryhmän yksittäinen objekti on valittavissa ja muokattavissa.

Tässä tilassa ryhmän objekteja voidaan lisätä ja poistaa.

Ryhmään kuulumattomat objektit näkyvät himmennettyinä.

Ryhmästä poistuminen

1. Napsauta kakkospainikkeella mitä tahansa ryhmän objektia. Calcissa ja Writerissä komennot ovat alavalikossa Ryhmittele kun taas Impressissä ja Draw'ssa ne ovat suoraan kontekstivalikon ylimmällä tasolla.

2. Valitse Poistu ryhmästä.

Draw'ssa ja Impressissä ryhmästä voi poistua myös kaksoisnapsauttamalla ryhmän ulkopuolista tilaa.

Ryhmityksen purkaminen

1. Napsauta kakkospainikkeella mitä tahansa ryhmän objektia. Calcissa ja Writerissä komennot ovat alavalikossa Ryhmittele kun taas Impressissä ja Draw'ssa ne ovat suoraan kontekstivalikon ylimmällä tasolla.

2. Valitse Pura ryhmitys.

Nyt voidaan muokata kaikkia objekteja yksittäisinä objekteina.