LibreOffice Writerreko laster-teklak

Laster-teklak LibreOffice aplikazioko ohiko atazak azkar egiteko erabil ditzakezu. Atal honetan LibreOffice Writerreko laster-tekla lehenetsiak zerrendatzen dira.

Ohar-ikonoa

Laster-tekla batzuk mahaigaineko sistemari eslei dakizkioke. Mahaigaineko sistemari esleitutako teklak ez dira erabilgarri egongo LibreOffice(e)n. Saia zaitez tekla desberdinak esleitzen LibreOffice(e)n, Tresnak - Pertsonalizatu - Teklatua aukerarekin, edo mahaigaineko sisteman.

LibreOffice aplikazioko laster-tekla orokorrak ere erabil ditzakezu.

LibreOffice Writerreko funtzio-teklak

Laster-teklak

Efektua

F2

Formula-barra

+F2

Txertatu eremuak

F3

Osatu Autotestua

+F3

Editatu autotestua

Shift+F4

Hautatu hurrengo markoa

Ctrl+Shift+F4

Ireki datu-iturburuaren ikuspegia

F5

Erakutsi/Ezkutatu nabigatzailea

+Shift+F5

Nabigatzailea erakutsi, joan orrialde-zenbakira

F7

Ortografia-egiaztatzea

+F7

Sinonimoak

F8

Hedatze modua

+F8

Eremu-itzaldurak aktibatu / desaktibatu

Shift+F8

Hautapen modu osagarria

Ctrl+Shift+F8

Bloke-hautapeneko modua

F9

Eguneratu eremuak

+F9

Erakutsi eremuak

Shift+F9

Kalkulatu taula

+Shift+F9

Eguneratu sarrera-eremuak eta sarrera-zerrendak

+F10

Ez inprimatzeko karaktereak jarri/kendu

'Estiloak' leihoa erakutsi/ezkutatu

Shift+F11

Sortu estiloa

+F11

Fokua 'Aplikatu estiloa' koadroari ezartzen dio

+Shift+F11

Eguneratu estiloa

F12

Numerazioa aktibatu

+F12

Txertatu edo editatu taula

Shift+F12

Buletak jarri

+Shift+F12

Numerazioa / Buletak kendu

LibreOffice Writerreko laster-teklak

Laster-teklak

Efektua

+A

Hautatu dena

+J

Justifikatu

+D

Azpimarra bikoitza

+E

Erdian

+H

Bilatu eta ordeztu

+Shift+P

Goi-indizea

+L

Lerrokatu ezkerrean

+R

Lerrokatu eskuinean

+Shift+B

Azpiindizea

Berregin azken ekintza

+0 (zero)

Aplikatu 'Testu-gorputza' paragrafo-estiloa

+1

Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa

+2

Aplikatu 2. izenburua paragrafo-estiloa

+3

Aplikatu 3. izenburua paragrafo-estiloa

+4

Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa

+5

Aplikatu 1. izenburua paragrafo-estiloa

+ plus tekla (+)

Hautatutako formula kalkulatu eta emaitza arbelean kopiatzen du.

+marratxoa (-)

Marratxo bigunak; zuk ezarritako hitz-zatiketa.

+Shift+minus ikurra (-)

Marra zatiezina (ez da erabiltzen hitzak zatitzeko)

+biderketa-ikurra * (zenbakizko teklatuan bakarrik)

Exekutatu makro-eremua

+Shift+espazioa

Zuriune zatiezinak. Zuriune zatiezinak ez dira erabiltzen hitzak zatitzeko, eta ez dira hedatzen testua justifikatuta badago.

Shift+Enter

Lerro-jauzia paragrafoa aldatu gabe

+Enter

Eskuzko orrialde-jauzia

+Shift+Enter

Zutabe-jauzia zutabe anitzeko testuetan

+Sartu

Paragrafo berria numeraziorik gabe txertatzen du zerrenda batean. Ez dabil kurtsorea zerrendaren amaieran badago.

+Sartu

Paragrafo berria txertatzen du zuzenean sekzio baten aurretik edo atzetik, edo taula baten aurretik.

Ezker-gezia

Eraman kurtsorea ezkerrerantz

Shift+Ezker-gezia

Eraman kurtsorea ezkerrerantz hautapenarekin

+gezi-teklak

Joan hitz-hasierara

+Shift+Ezker-gezia

Ezkerrerantz hitzez hitz hautatzea

Eskuin-gezia

Eraman kurtsorea eskuinerantz

Shift+Eskuin-gezia

Eraman kurtsorea eskuinerantz hautapenarekin

+gezi-teklak

Joan hurrengo hitzaren hasierara

+Shift+Eskuin-gezia

Eskuinerantz hitzez hitz hautatzea

Gora gezia

Igo kurtsorea lerro bat

Shift+Gora gezia

Lerroak gorantz hautatzea

Ctrl +Gora gezia

Eraman kurtsorea aurreko paragrafoaren hasierara

+Shift+Gora gezia

Hautatu paragrafoaren hasieraraino. Hurrengo tekla-sakatzeak hautapena aurreko paragrafoaren hasierara hedatuko du

Behera gezia

Jaitsi kurtsorea lerro bat

Shift+Behera gezia

Lerroak beherantz hautatzea

+gezi-teklak

Eraman kurtsorea aurreko paragrafoaren hasierara

+Shift+Behera gezia

Hautatu paragrafoaren amaieraraino. Hurrengo tekla-sakatzeak hautapena hurrengo paragrafoaren amaierara hedatuko du

Joan lerro-hasierara

+Shift

Joan lerroaren hasierara eta hautatu

Joan lerro-amaierara

+Shift

Joan lerro amaierara eta hautatu

Joan dokumentu hasierara

+Shift

Joan dokumentu-hasierara eta hautatu testua

Joan dokumentu-amaierara

+Shift

Joan dokumentu-amaierara eta hautatu testua

+PageUp

Mugitu kurtsorea testua eta goiburukoaren artean

+PageDown

Mugitu kurtsorea testua eta orri-oinaren artean

Txertatu

Txertatu modua jarri/kendu

OrrialdeaGora

Pantailako orrialdea gorantz

Shift+PageUp

Eraman pantailako orrialdea gorantz hautapenarekin

OrrialdeaBehera

Eraman pantailako orrialdea beherantz

Shift+PageDown

Eraman pantailako orrialdea beherantz hautapenarekin

Ezabatu testua hitzaren amaiera arte

+Backspace

Ezabatu testua hitzaren hasiera arte

Zerrenda batean: ezabatu uneko paragrafoaren aurreko paragrafo huts bat

+Shift

Ezabatu testua esaldiaren amaiera arte

+Shift+atzera-tekla

Ezabatu testua esaldiaren hasierara arte

+Tab

Hurrengo iradokizuna Hitz-osatze automatikoarekin

+Shift+Tab

Hurrengo iradokizuna Hitz-osatze automatikoarekin

+Shift+V

Arbeleko edukia itsasten du.

+ klik bikoitza edo + Shift + F10

Erabili konbinazio hori nabigatzailea, 'Estiloak' leihoa edo beste leiho bat berehala atrakatzeko edo desatrakatzeko.

Paragrafo eta izenburu-mailentzako laster-teklak

Laster-teklak

Efektua

+gorako gezia

Eraman paragrafo aktiboa edo hautatutako paragrafoak paragrafo bat gorantz.

+beherako gezia

Eraman paragrafo aktiboa edo hautatutako paragrafoak paragrafo bat beherantz.

Tab

"X izenburua" formatudun izenburua (X = 1-9) maila bat jaisten da eskeman.

Shift+Tab

"X izenburua" formatudun izenburua (X = 2-10) maila bat igotzen da eskeman.

+Tab

Izenburuaren hasieran: Tabulazio geldiune bat txertatzen du. Darabilzun leiho-kudeatzailearen arabera, +Tab erabili zenezake ordez.

Izenburu-maila teklatuaren bidez aldatzeko, ipini kurtsorea izenburuaren aurrean.

LibreOffice Writerreko laster-teklak taulentzat

Laster-teklak

Efektua

+A

Gelaxka aktiboa hutsik badago: taula osoa hautatzen du. Bestela: gelaxka aktiboaren edukia hautatzen du. Berriro sakatzen baduzu, taula osoa hautatuko du.

+Home

Gelaxka aktiboa hutsik badago: taularen hasierara joaten da. Bestela: behin sakatuz gelaxka aktiboaren hasierara joaten da, bigarren aldiz sakatuz uneko taularen hasierara joaten da eta hirugarren aldiz sakatuz dokumentuaren hasierara joaten da.

+End

Gelaxka aktiboa hutsik badago: taularen amaierara joaten da. Bestela: behin sakatuz gelaxka aktiboaren amaierara joaten da, bigarren aldiz sakatuz uneko taularen amaierara joaten da eta hirugarren aldiz sakatuz dokumentuaren amaierara joaten da.

+Tab

Tabulazio geldiune bat txertatzen du (tauletan besterik ez). Darabilzun leiho-kudeatzailearen arabera, +Tab erabili zenezake ordez.

+gezi-teklak

Eskuineko/beheko gelaxkaren ertzean zutabearen/errenkadaren tamaina handitzen/txikitzen du

+Shift+Gezi-teklak

Ezkerreko/goiko gelaxkaren ertzean zutabearen/errenkadaren tamaina handitzen/txikitzen du

+gezi-teklak

bezala, baina gelaxka aktiboa bakarrik aldatzen da

+Shift+gezi-teklak

bezala, baina gelaxka aktiboa bakarrik aldatzen da

+Shift+T

Gelaxken babesa hautatutako taula guztietatik kentzen du. Taularik hautatuta ez badago, gelaxka-babesa kendu egiten da dokumentuko taula guztietatik.

Shift++Del

Gelaxka osoa hautatuta ez badago, kurtsoretik uneko esaldiaren amaierara arteko testua ezabatu egingo da. Kurtsorea gelaxka baten amaieran badago, eta gelaxka osoa hautatuta ez badago, hurrengo gelaxkaren edukia ezabatu egingo da.

Gelaxka osoa hautatuta ez badago eta kurtsorea taularen amaieran badago, taulari jarraitzen dion paragrafoa ezabatuko da, dokumentuaren azken paragrafoa ez bada.

Gelaxkak hautatuta baldin badaude, hautapeneko lerro osoa ezabatuko da. Errenkada guztiak osorik edo partzialki hautatuta badaude, taula osoa ezabatuko da.

Markoak, grafikoak eta objektuak lekuz eta tamainaz aldatzeko laster-teklak

Laster-teklak

Efektua

Ihes

Kurtsorea testu-markoaren barruan dago eta testurik ez dago hautatuta: Ihes teklak testu-markoa hautatzen du.

Testu-markoa hautatuta dago: Ihes teklak kurtsorea testu-markotik garbitzen du.

F2 edo Sartu edo pantailan karakterea sortzen duen edozein tekla

Testu-markoa hautatuta badago: kurtsorea testu-markoko testuaren amaieran kokatzen du. Pantailan karakterea sortzen duen teklaren bat sakatzen baduzu eta dokumentua edizio moduan badago, karakterea testuari erantsiko zaio.

+gezi-teklak

Lekuz aldatu objektua.

+gezi-teklak

Tamainaz aldatzen du beheko eskuineko ertza lekuz aldatuz.

+Shift+gezi-teklak

Tamainaz aldatzen du goiko ezkerreko ertza lekuz aldatuz.

+Tab

Objektu baten aingura hautatzen du (Editatu puntuak moduan).