Genvejstaster for LibreOffice Writer

Du kan bruge genvejstaster til hurtigt at udføre almindeligt forekommende opgaver i LibreOffice. Dette afsnit giver en oversigt over standardgenvejstaster for LibreOffice Writer.

Noteikon

Nogle af genvejstasterne kan være tildelt til dit operativsystem. Taster, som er tildelt til operativsystemet, er ikke tilgængelige i LibreOffice. Prøv at tildele forskellige taster enten i LibreOffice i Funktioner - Tilpas - Tastatur eller i dit operativsystem.

Du kan også bruge de generelle genvejstaster i LibreOffice.

Funktionstaster til LibreOffice Writer

Genvejstaster

Effekt

F2

Formellinje

+F2

Indsæt felter

F3

Fuldfør Autotekst

+F3

Rediger Autotekst

Skift+F4

Marker næste ramme

Ctrl+Skift+F4

Åbn Datakildevisning

F5

Navigator til/fra

+Skift+F5

Navigator til, gå til sidenummer

F7

Stavekontrol

+F7

Synonymordbog

F8

Filtypenavn tilstand

+F8

Feltskygger til/fra

Skift+F8

Supplerende valg-tilstand

Ctrl+Skift+F8

Blokmarkeringstilstand

F9

Opdater felter

+F9

Vis felter

Skift+F9

Beregn tabel

+Skift+F9

Opdater indtastningsfelter og indtastningslister

+F10

Kontroltegn til/fra

Typografivindue til/fra

Skift+F11

Opret typografi

+F11

Sæt fokus til feltet Anvend typografi

+Skift+F11

Opdater typografi

F12

Nummerering til

+F12

Indsæt eller rediger tabel

Skift+F12

Punkttegn til

+Skift+F12

Punktopstilling fra

Genvejstaster for LibreOffice Writer

Genvejstaster

Effekt

+A

Marker alt

+J

Lige margener

+D

Dobbelt understreget

+E

Centreret

+H

Søg og erstat

+Skift+P

Hævet skrift

+L

Venstrejusteret

+R

Højrejusteret

+Skift+B

Sænket skrift

Gendan sidste handling

+0 (zero)

Anvend afsnitstypografien Brødtekst

+1

Anvend afsnitstypografien Overskrift 1

+2

Anvend afsnitstypografien Overskrift 2

+3

Anvend afsnitstypografien Overskrift 3

+4

Anvend afsnitstypografien Overskrift 4

+5

Anvend afsnitstypografien Overskrift 5

+ Plustast(+)

Beregner den markerede tekst og kopierer resultatet til udklipsholderen.

+bindestreg(-)

Bløde bindestreger; orddeling angivet af dig.

+Skift+minus (-)

Hård bindestreg (bliver ikke brugt til orddeling)

+gangetegn * (kun på numerisk tastatur)

Kør makrofelt

+Skift+Mellemrum

Hårde mellemrum. Hårde mellemrum bliver ikke brugt til orddeling og bliver ikke udvidet, hvis teksten har lige margener.

Skift+Enter

Linjeskift uden afsnitsskift

+Enter

Manuelt sideskift

+Skift+Enter

Kolonneskift i flerkolonnede tekster

+Enter

Indsætter et nyt afsnit uden nummerering inde i en liste. Virker ikke når markøren er ved slutningen af listen.

+Enter

Indsætter et nyt afsnit direkte før eller efter en sektion eller før en tabel.

Venstrepil

Flyt markør til venstre

Skift+Venstrepil

Flyt markør med markering til venstre

+Venstrepil

Gå til begyndelse af ord

+Skift+Venstrepil

Markerer til venstre ord for ord

Højrepil

Flyt markør til højre

Skift+Højrepil

Flyt markør med markering til højre

+Højrepil

Gå til begyndelsen af næste ord

+Skift+Højrepil

Markerer til højre ord for ord

Pil op

Flyt markør en linje op

Skift+Pil op

Markerer linjer opefter

Ctrl+Pil op

Flyt markør til begyndelse af det foregående afsnit

Skift+Pil op

Marker til begyndelsen af afsnittet. Næste tastaturtryk udvider markeringen til begyndelsen af forrige afsnit

Pil ned

Flyt markøren en linje ned

Skift+Pil ned

Markerer linjer nedefter

+Pil ned

Flyt markør til begyndelse af det foregående afsnit.

Skift+Pil ned

Marker til slutningen af afsnittet. Næste tastaturtryk udvider markeringen til slutningen af næste afsnit

Gå til begyndelse af linje

+Skift

Gå hen og vælg til begyndelsen af en linje

Gå til slutningen af linje

+Skift

Gå og marker til slutningen af linjen

Gå til begyndelsen af dokument

+Skift

Gå og marker tekst til begyndelsen af dokument

Gå til slutningen af dokument

+Skift

Gå hen og vælg tekst til slutningen af dokument

+SideOp

Skift markør mellem tekst og sidehoved

+SideNed

Skift markør mellem tekst og sidefod

Insert

Indsætningstilstand til/fra

Page Up

Skærmside op

Skift+Page Up

Flyt en skærmside op med markering

Page Down

Flyt en skærmside ned

Skift+Page Down

Flyt en skærmside ned med markering

Slet tekst til slutningen af ord

+Tilbage

Slet tekst til begyndelse af ord

I en liste: slet et tomt afsnit foran det aktuelle afsnit

+Skift

Slet tekst til slutningen af en sætning

+Skift+Tilbagetast

Slet tekst til begyndelsen af en sætning

+Tab

Næste forslag med Automatisk ordfuldførelse

+Skift+Tab

Brug forrige forslag med Automatisk ordfuldførelse

+Skift+V

Indsætter indholdet af klippebordet som uformateret tekst.

+ dobbeltklik eller + Skift + F10

Brug denne kombination til hurtigt at fastgøre eller frigøre Navigator, vinduet Typografier og formatering eller andre vinduer

Genvejstaster for afsnit og overskriftsniveauer

Genvejstaster

Effekt

+PilOp

Flyt det aktive afsnit eller markerede afsnit et afsnit op.

+PilNed

Flyt det aktive afsnit eller markerede afsnit et afsnit ned.

Tabulator

Overskriften i format "Overskrift X" (X = 1-9) flyttes et niveau ned i dispositionen.

Skift+Tabulator

Overskriften i format "Overskrift X" (X = 2-10) flyttes et niveau op i dispositionen.

+Tab

Ved begyndelsen af overskriften: Indsæt et tabulatorstop. Afhængig af dit system, kan +Tab bruges i stedet for.

For at ændre overskriftsniveauet med tastaturet, placer først markøren foran overskriften.

Genvejstaster for tabeller i LibreOffice Writer

Genvejstaster

Effekt

+A

Hvis den aktive celle er tom: markerer hele tabellen. Ellers: markerer indholdet af den aktive celle. Tryk igen markerer hele tabellen.

+Home

Hvis den aktive celle er tom: går til begyndelsen af tabellen. Ellers: første tastetryk går til begyndelsen af den aktive celle, andet tastetryk går til begyndelsen af den aktuelle tabel, tredje tastetryk går til begyndelsen af dokument.

+End

Hvis den aktive celle er tom: går til slutningen af tabellen. Ellers: første tastetryk hopper til slutningen af den aktive celle, andet tastetryk hopper til slutningen af den aktuelle tabel, tredje tastetryk hopper til slutningen af dokumentet.

+Tab

Indsæt et tabulatorstop (kun i tabeller). Afhængigt af dit system, skal du måske bruge +Tab i stedet for.

+piletaster

Forøger/formindsker størrelsen af kolonnen/rækken ved den højre/nedre cellekant

+Skift+piletaster

Forøg/formindsk størrelsen af kolonnen/rækken ved den venstre/øvre cellekant

+piletaster

Like , men kun den aktuelt markerede celle ændres

+Skift+piletaster

Like , men kun den aktuelt markerede celle ændres

+Skift+T

Fjerner cellebeskyttelse fra alle markerede tabeller. Hvis ingen tabel er markeret, vil cellebeskyttelsen blive fjernet fra alle tabeller i dokumentet.

Skift++Del

Hvis ingen hel celle er markeret, vil teksten fra markøren til slutningen af den aktuelle sætning blive slettet. Hvis markøren er ved slutningen af en celle, og ingen hel celle er markeret, vil indholdet af den næste celle blive slettet.

Hvis ingen hele celler er valgt og markøren er ved slutningen af tabellen, vil afsnittet som følger efter tabellen blive slettet, med mindre det er det sidste afsnit i dokumentet.

Hvis en eller flere celler vælges, bliver alle rækker med valgte celler slettet. Hvis alle rækker vælges helt eller delvist, bliver hele tabellen slettet.

Genvejstaster til at flytte og ændre størrelse på rammer, grafik og objekter

Genvejstaster

Effekt

Esc

Markør er inde i en tekstramme og ingen tekst er markeret: Esc markerer tekstrammen.

Tekstrammen er markeret: Esc flytter markøren fra tekstrammen.

F2 eller Enter eller en vilkårlig tast, som giver et tegn på skærmen

Hvis en tekstramme er markeret: placerer markøren ved slutningen af teksten i tekstrammen. Hvis du trykker en tast, der skriver et tegn på skærmen, og dokumentet er i redigeringstilstand, vil tegnet blive tilføjet til teksten.

+piletaster

Flyt objekt.

+piletaster

Ændrer størrelse ved at flytte nederste højre hjørne.

+Skift+piletaster

Ændrer størrelse ved at flytte øverste venstre hjørne.

+Tab

Markerer ankeret på et objekt (i Rediger punkter - tilstand).