Funktionalitet i LibreOffice Math

Dette afsnit indeholder et overblik over nogle af de vigtige funktioner og faciliteter som LibreOffice Math tilbyder.

LibreOffice Math tilbyder utallige operatorer, funktioner og formateringsassistenter som hjælper dig med at oprette formler. Disse findes alle i et udvalgsvindue, hvor du kan klikke på det nødvendige element med musen for at indsætte objektet i dit arbejde. Der er en udtømmende referenceliste og utallige eksempler indeholdt i hjælpen.

Oprette en formel

Ligesom med diagrammer og billeder bliver formler oprettet som objekter inden for et dokument. Indsætning af en formel i et dokument starter automatisk LibreOffice Math. Du kan oprette, redigere og formatere formlen ved at bruge et stort udvalg af foruddefinerede symboler og funktioner.

Indtaste en formel direkte

Hvis du er fortrolig med sproget i LibreOffice Math, kan du også skrive en formel direkte i dokumentet. Skriv for eksempel denne formel ind i et tekstdokument: "a sup 2 + b sup 2 = c sup 2". Marker denne tekst og vælg Indsæt - Objekt - Formel. Herved bliver teksten konverteret til en formateret formel.

Noteikon

Du kan ikke lave beregninger med formler i LibreOffice Math, da det er en formeleditor (som bruges til at skrive og vise formler) og ikke et beregningsprogram. Brug regneark til at lave beregninger med formler. Til simple beregninger kan du bruge beregningsfunktionen i tekstdokumenter.

Opret en formel i vinduet Kommandoer

Brug vinduet Kommandoer i LibreOffice Math til at skrive og redigere formler. Efterhånden som du indtaster i vinduet Kommandoer, vil du se resultatet i teksten. For at bevare overblikket, når du skriver en lang og kompliceret formel, kan du bruge formelmarkøren på værktøjslinjen Funktioner. Når denne funktion er aktiveret, vil markørens placering i kommandovinduet blive afspejlet i tekstvinduet.

Individuelle symboler

Du kan oprette dine egne symboler og importere tegn fra andre skrifttyper. Du kan tilføje nye symboler til det grundlæggende katalog af LibreOffice Math-symboler, eller oprette dine egen specielle kataloger. Der er også utallige specialtegn til rådighed.

Formler i genvejsmenu

For at gøre arbejdet med formler lettere, forslår vi at du bruger højreklik-menuen som du finder ved at højreklikke med musen. Det er specielt vigtigt i vinduet Kommandoer. Højreklik-menuen indeholder alle de kommandoer som findes i panelet Elementer, og desuden operatorer og mere som kan indsættes i din formel med musen uden at skulle taste dem ind i vinduet Kommandoer.