Arbejde med grænser

Hvordan kan jeg angive grænserne i en sum- eller integralformel?

Du vil indsætte en sammentællingsformel såsom "sammentælling af s^k fra k = 0 til n" ved markøren i et Writer-tekstdokument.

1. Vælg Indsæt - Objekt - Formel.

Du ser Math input vinduet og panelet Elementer i venstre side.

2. Fra listen i den øverste del af panelet Elementer skal du vælge elementer Operatorer.

3. i den nederste del af panelet Elementer, skal du klikke på ikonet Sum.

4. For at aktivere nedre og øvre grænser skal du desuden klikke på ikonet Øvre og nedre grænser.

5. I indtastningsvinduet bliver den første pladsholder eller markering valgt, og du kan begynde at indtaste den nedre grænse:

k = 0

6. Tryk F4 for at rykke frem til næste markering og indtaste den øvre grænse:

n

7. Tryk F4 for at rykke frem til næste markering og indtaste summand:

s^k

8. Nu er formlen færdig. Klik inde i dit tekstdokument udenfor formlen for at forlade formeleditoren.

På samme måde kan du indtaste en integralformel med afgrænsninger. Når du klikker på et ikon i panelet Elementer, indsættes den tilsvarende tekstkommando i vinduet Input. Hvis du kender tekstkommandoen, kan du indtaste den direkte i inputvinduet.

1. Vælg Indsæt - Objekt - Formel.

2. Klik i inputvinduet og indtast følgende linje:

HELTAL fra{a} til{b} f(x)`dx

Der er et lille mellemrum mellem f(x) og dx, som du også kan indsætte ved hjælp af panelet Elementer: Vælg elementet Format fra listen øverst, og derefter ikonetLille mellemrum.

Noteikon

Hvis du ikke bryder dig om skrifttypen for bogstaverne f og x, kan du vælge Formater - Skrifttyper og vælge andre skrifttyper. Klik på knappen Standard for at bruge de nye skrifttyper som standard fremover.

Tipikon

Hvis du har brug for formlen i en tekstlinje, vil grænserne forøge linjehøjden. Du kan vælge Formater - Teksttilstand for at placere grænserne ved siden af summations- eller integraltegnet, hvilket reducerer linjehøjden.

Eksempel på Integral og Sum intervaller