Relationer

Denne kommando åbner vinduet Relationsdesign, som giver dig mulighed for at angive sammenhænge imellem forskellige databasetabeller.

Her kan du kæde tabeller fra den aktuelle database sammen gennem fælles datafelter. Klik på ikonet Ny relation for at oprette relationerne eller træk-og-slip med musen.

For at tilgå denne kommando...

I et databasefilvindue, vælg Funktioner - Relationer...

Noteikon

Denne mulighed er kun tilgængelig, hvis du arbejder med en relationsdatabase.

Hvis du klikker kommandoen Relationsdesign i genvejsmenuen for tabelbeholderen, åbnes et vindue i hvilket alle de eksisterende relationer mellem tabellerne i den aktuelle database vises. Hvis ingen relationer er blevet defineret, eller hvis du vil relatere flere tabeller i databasen til hinanden, klik så på ikonet Tilføj tabeller. Dialogen Tilføj tabeller åbner, hvor du kan vælge de tabeller, som du ønsker at definere relationer imellem.

Ikon

Indsæt Tabeller

Noteikon

Hvis vinduet Relationsdesign er åbent, kan de valgte tabeller ikke ændres, selv ikke i tabeldesigntilstand. Dette sikrer, at tabeller ikke ændres, mens relationerne bliver oprettet.

De valgte tabeller vises i topområdet af designvisningen. Du kan lukke et tabelvindue via genvejsmenuen eller med Delete-tasten.

Flytte tabel og rette tabellens størrelse

Du kan ændre størrelsen og arrangere tabellerne efter hvad du selv synes. For at flytte tabeller, træk den øverste kant til den ønskede position. Forstør eller formindsk størrelsen tabellen vises i ved at placering markøren på en kant eller et hjørne og trækker tabellen indtil den har den ønskede størrelse.

Primærnøgle og andre nøgler

Hvis du vil angive en relation mellem de forskellige tabeller, bør du indtaste en primærnøgle som klart identificerer et datafelt i den eksisterende tabel. Du kan referere til primærnøglen fra andre tabeller for at tilgå data fra denne tabel. Alle datafelter refererende til denne primærnøgle bliver identificeret som en ekstern nøgle.

Alle datafelter, der refererer til en primærnøgle, bliver identificeret i tabelvinduet af et lille nøgle symbol.

Definer relationer

Alle eksisterende relationer vises i relationsvinduet med en linje som forbinder den primære og andre nøglefelter. Du kan tilføje en relation ved at bruge træk og slip for at droppe feltet fra en tabel på feltet i den anden tabel. En relation fjernes igen ved at vælge den og trykke på Delete-tasten.

Alternativt kan du også klikke på ikonet Ny relation i topområdet af relationsfeltet og angive relationen mellem to tabeller i dialogen Relationer.

Ikon

Ny relation

Advarselsikon

Hvis du bruger LibreOffice som brugergrænseflade til en relationsdatabase, bliver oprettelsen og sletningen af relationer ikke placeret i en mellemliggende hukommelse af LibreOffice, men videresendes direkte til den eksterne database.

Ved at dobbeltklikke på en forbindelseslinje kan du tildele bestemte egenskaber til relationen. Dialogen Relationer åbner.