Claudàtors

Podeu triar entre diversos claudàtors per a estructurar la vostra fórmula al LibreOffice Math. Els tipus de claudàtors es mostren a la part inferior de la subfinestra Elements. La llista també és al menú contextual de la finestra d'ordres. Tots els claudàtors que no siguin a la subfinestra Elements ni al menú contextual es poden escriure manualment a la finestra d'ordres.

Per a accedir a aquesta ordre...

Obriu el menú contextual de la finestra Ordres i trieu Claudàtors

Trieu Visualitza ▸ Elements; aleshores seleccioneu Claudàtors en el quadre de llista de la subfinestra Elements.


A continuació s'ofereix una llista completa de tots els tipus de claudàtors disponibles. La icona que hi ha al costat de cada tipus de claudàtor indica que s'hi pot accedir a través de las subfinestra Elements (menú Visualitza ▸ Elements), o bé a través del menú contextual de la finestra Ordres.

Tipus de claudàtors

Icona

Parèntesis

Insereix un espai reservat dins de parèntesis. També podeu escriure (<?>) a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors

Insereix un espai reservat dins de claudàtors. També podeu escriure [<?>] a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors dobles

Insereix un espai reservat dins de claudàtors dobles. També podeu escriure ldbracket <?> rdbracket a la finestra d'ordres.

Icona

Claus

Insereix un espai reservat entre claus. També podeu escriure lbrace<?>rbrace directament a la finestra d'ordres.

Icona

Pleques

Insereix un espai reservat dins de pleques. També podeu escriure lline <?> rline directament a la finestra d'ordres.

Icona

Pleques dobles

Insereix un espai reservat dins de pleques dobles. També podeu escriure ldline <?> rdline directament a la finestra d'ordres.

Icona

Parèntesis angulars

Insereix un espai reservat dins de parèntesis angulars. També podeu escriure langle <?> rangle a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors d'operador

Insereix dos espais reservats dins de claudàtors d'operador. També podeu escriure langle <?> mline <?> rangle a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors d'agrupament

Insereix claudàtors d'agrupament. També podeu escriure {<?>} a la finestra d'ordres.

Icona

Parèntesis (dimensionables)

Insereix parèntesis dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left(<?> right) a la finestra d'ordres.

Icona

Claudàtors (dimensionables)

Insereix claudàtors dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left[<?> right] a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors s'ajustarà automàticament.

Icona

Claudàtors dobles (dimensionables)

Insereix claudàtors dobles dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left ldbracket <?> right rdbracket directament a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors dobles s'ajustarà automàticament.

Icona

Claus (dimensionables)

Insereix claus dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left lbrace <?> right rbrace a la finestra d'ordres. La mida de les claus s'ajustarà automàticament.

Icona

Pleques (dimensionables)

Insereix pleques dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left lline <?> right rline a la finestra d'ordres. La mida de les pleques s'ajustarà automàticament.

Icona

Pleques dobles (dimensionables)

Insereix pleques dobles dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left ldline <?> right rdline a la finestra d'ordres. La mida de les pleques dobles s'ajustarà automàticament.

Icona

Parèntesis angulars (dimensionables)

Insereix parèntesis angulars dimensionables amb un espai reservat. També podeu escriure left langle <?> right rangle a la finestra d'ordres. La mida dels parèntesis angulars s'ajustarà automàticament.

Icona

Claudàtors d'operador (dimensionables)

Insereix claudàtors d'operador dimensionables amb espais reservats. També podeu escriure left langle <?> mline <?> right rangle a la finestra d'ordres. La mida dels claudàtors s'ajustarà automàticament.

Icona

Clau a la part superior (dimensionable)

Insereix una clau superior horitzontal dimensionable amb espais reservats. També podeu introduir <?> overbrace <?> directament a la finestra d'ordres. La mida de la clau s'ajustarà automàticament.

Icona

Clau a la part inferior (dimensionable)

Insereix una clau inferior horitzontal dimensionable amb espais reservats. També podeu escriure <?> underbrace <?> directament a la finestra d'ordres. La mida de la clau s'ajustarà automàticament.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a la baixa, escriviu lfloor<?>rfloor directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a l'alça, escriviu lceil<?>rceil directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a la baixa dimensionables, escriviu left lfloor<?>right rfloor directament a la finestra d'ordres.

Per a inserir claudàtors d'arrodoniment a l'alça dimensionables, escriviu left lceil<?>right rceil directament a la finestra d'ordres.

Icona de consell

Els claudàtors es dimensionen automàticament quan escriviu left o right davant d'una ordre de claudàtor; per exemple, left(a over b right). També podeu definir la mida i l'espaiat dels claudàtors triant Format - Espaiat - Categoria - Claudàtors i establint-hi els percentatges desitjats. Activeu la casella Dimensiona tots els claudàtors per aplicar els canvis a tots els claudàtors de la fórmula.


També podeu utilitzar un claudàtor únic. Per fer-ho, escriviu una barra inversa \ davant de l'ordre. Per exemple, si escriviu \[apareixerà només el claudàtor d'obertura, i no el de tancament. Això us pot resultar útil per generar claudàtors inversos i per construir intervals. Noteu que només és possible utilitzar de manera individual els claudàtors no dimensionables. Si en voleu canviar la mida, utilitzeu l'ordre size.

Exemples de claudàtors únics

Per a claudàtors no dimensionables:

a = \{ \( \[ b newline

{} + c \] \) \ }

Si treballeu amb claudàtors dimensionats, utilitzeu none com a nom del claudàtor:

a = left ( a over b right none newline

left none phantom {a over b} + c right )

Icona de nota

L'expressió phantom assegura que el darrer claudàtor tingui la mida correcta.


Icona d'avís

Assegureu-vos de deixar espais (separacions) entre els elements quan els introduïu directament a la finestra d'ordres per tal que el programa reconegui l'estructura correcta.


Informació útil sobre índexs i exponents i dimensionament que us ajuda a estructurar les fórmules de manera efectiva. Vegeu Claudàtors i agrupament per obtenir més informació sobre els claudàtors.