Constructor d'informes

El Constructor d'informes és una eina que us permet crear informes de les vostres bases de dades. A diferència de l'Auxiliar d'informes, el Constructor d'informes sí que us permet dissenyar informes segons les vostres preferències. A més, l'informe generat és un document del Writer que també podeu editar.

Icona de nota

To use the Report Builder, the Report Builder component must be installed. In addition, the Java Runtime Environment (JRE) software must be installed, and this software must be selected in LibreOffice.

Com instal·lar el programari JRE

Per poder utilitzar el Constructor d'informes cal que tingueu instal·lat el Java Runtime Environment (JRE).

1. Trieu - LibreOffice - Avançat.

2. Espereu-vos un moment mentre el LibreOffice recull informació relativa al programari del Java instal·lat al sistema.

Si es troba una versió recent del JRE instal·lada al sistema, en visualitzareu l'entrada corresponent a la llista.

3. Feu clic al botó d'opció de davant l'entrada per habilitar l'ús d'aquesta versió del JRE al LibreOffice.

4. Assegureu-vos que l'opció Utilitza un entorn d'execució del Java estigui habilitada.

If no JRE version is found on your system, open your web browser and download the JRE software from http://www.java.com. Install the JRE software. Then restart LibreOffice and open - LibreOffice - Advanced again.

Com obrir el Constructor d'informes

1. Obriu un fitxer del Base o creeu una base de dades nova. La base de dades ha de contenir una taula com a mínim. Aquesta taula, a la vegada, ha de contenir un camp de dades i un camp de clau primària com a mínim.

2. Feu clic a la icona Informes de la finestra del Base, i a continuació trieu Crea un informe en vista de disseny.

S'obrirà la finestra del Constructor d'informes.

El Constructor d'informes es divideix en tres parts. A la part superior de la finestra en visualitzareu el menú, amb les barres d'eines a sota.

A la dreta es mostra la finestra Propietats, que conté els valors de les propietats per a l'objecte seleccionat actualment.

L'àrea esquerra de la finestra del Constructor d'informes mostra la vista del Constructor d'informes. Inicialment, aquesta vista es divideix en tres seccions, que de dalt a baix són:

1. Capçalera de pàgina: arrossegueu els camps de control amb text fix a l'àrea Capçalera de pàgina

2. Detall: arrossegueu i deixeu anar els camps de la base de dades a l'àrea Detall

3. Peu de pàgina: arrossegueu els camps de control amb text fix a l'àrea Peu de pàgina

Per a inserir àrees de Capçalera de l'informe i de Peu de l'informe addicionals, trieu Edita ▸ Afegeix una capçalera o peu de pàgina d'informe. Aquestes àrees contenen línies de text que apareixen a l'inici i al final de l'informe.

Feu clic a la icona "-" de davant d'un nom d'àrea per replegar l'àrea a una sola línia a la vista del Constructor d'informes. La icona "-" es convertirà en una icona "+", a la qual podreu fer clic per tornar a desplegar l'àrea.

Podeu inserir camps de la base de dades arrossegant-los i deixant-los anar a l'àrea Detall. Vegeu la secció "Com inserir camps a l'informe".

A més, podeu fer clic a les icones Camp d'etiqueta o Quadre de text de la barra d'eines i arrossegar un rectangle a les àrees Capçalera de pàgina o Peu de pàgina per definir un text que sigui igual per a totes les pàgines. Heu d'introduir el text en el quadre Etiqueta de la finestra Propietats corresponent. D'altra banda, també podeu afegir gràfics mitjançant la icona Gràfic.

Com connectar l'informe a una taula de la base de dades

1. Moveu el ratolí fins a la vista Propietats, on visualitzareu dues pestanyes: General i Dades.

2. A la pestanya Dades, feu clic a Contingut per obrir el quadre combinat.

3. Seleccioneu la taula per a la qual vulgueu crear l'informe.

4. Després d'haver seleccionat la taula, premeu la tecla Tab per sortir del quadre Contingut.

S'obrirà automàticament la finestra Afegeix un camp, on es mostraran tots els camps de la taula seleccionada.

Com inserir camps a l'informe

La finestra Afegeix un camp us ajuda a inserir les entrades de la taula a l'informe. Feu clic a la icona Afegeix un camp de la barra d'eines per obrir la finestra Afegeix un camp.

1. Arrossegueu i deixeu anar els noms dels camps un per un des de la finestra Afegeix un camp fins a l'àrea Detall de l'informe. Col·loqueu els camps com vulgueu i utilitzeu les icones de les barres d'eines per alinear-los.

No es poden superposar els camps. Si arrossegueu un camp de la taula a l'àrea Detall, s'inseriran una etiqueta i un quadre de text.

2. També podeu inserir un text que vulgueu que es repeteixi a cada pàgina de l'informe. Feu clic a la icona Camp d'etiqueta Icona i arrossegueu un rectangle a les àrees Capçalera de pàgina o Peu de pàgina. Editeu la propietat Etiqueta perquè es mostri el text que vulgueu.

Una vegada hàgiu inserit els camps a la vista Detall, l'informe ja estarà a punt per a l'execució.

Com executar un informe

1. Feu clic a la icona Executa l'informe Icona de la barra d'eines.

L'informe que heu creat s'obrirà en un document del Writer. Aquest informe conté tots els valors de la taula de la base de dades que heu inserit.

Si els continguts de la base de dades han canviat, torneu a executar l'informe per actualitzar-ne els resultats.

Com editar un informe

En primer lloc heu de decidir si voleu editar l'informe generat, que és un document estàtic del Writer, o bé si preferiu editar la vista del Constructor d'informes i a continuació generar un altre informe basat en aquest disseny nou.

El document del Writer s'obre en el mode de només lectura. Per a modificar el document, feu clic a Edita el document a la barra d'informació o trieu Edita ▸ Mode d'edició.

Si voleu editar la vista del Constructor d'informes, en podeu canviar algunes de les propietats.

Feu clic a l'àrea Detalls i a continuació canvieu algunes de les propietats a la finestra Propietats, com ara el color de fons.

Una vegada hàgiu finalitzat, feu clic a la icona Executa l'informe Icona per crear un informe nou.

Quan intenteu tancar el Constructor d'informes, el programa us preguntarà si voleu desar l'informe. Feu clic a Sí, anomeneu l'informe i feu clic a D'acord.

Ordenació de l'informe

Si no els ordeneu o els agrupeu, els registres s'inseriran a l'informe segons l'ordre en què s'hagin recuperat de la base de dades.

1. Obriu la vista del Constructor d'informes i feu clic a la icona Ordenació i grups Icona de la barra d'eines. Es mostrarà el diàleg Ordenació i grups.

2. En el quadre Grups, feu clic al camp que vulgueu que actuï com a primer camp de l'ordenació, i seguidament definiu la propietat Ordenació.

3. Executeu l'informe.

Agrupament

1. Obriu la vista del Constructor d'informes i feu clic a la icona Ordenació i grups Icona de la barra d'eines. Es mostrarà el diàleg Ordenació i grups.

2. En el quadre Grups, obriu el quadre de llista Capçalera de grup i seleccioneu la capçalera de grup que vulgueu que es mostri.

3. Feu clic a la icona Afegeix un camp Icona per obrir la finestra Afegeix un camp.

4. Arrossegueu i deixeu anar l'entrada del camp que vulgueu agrupar a la secció de la capçalera de grup. A continuació, arrossegueu i deixeu anar la resta de camps a la secció Detall.

5. Executeu l'informe, on es mostraran els registres agrupats.

Si voleu ordenar i agrupar, obriu la vista del Constructor d'informes i a continuació el diàleg Ordenació i grups. D'una banda, seleccioneu que es mostri una capçalera de grup per als camps que voleu agrupar, i de l'altra, que la capçalera de grup s'amagui per als camps que voleu ordenar. Tanqueu la finestra Ordenació i grups i executeu l'informe.

Actualització i impressió de les dades

Quan inseriu dades noves o quan editeu les dades de la taula, un informe nou mostrarà les dades actualitzades.

Feu clic a la icona Informes Icona i a continuació feu doble clic al darrer informe desat. Es crearà un document nou del Writer que contindrà les dades noves.

Per a imprimir un informe, trieu Fitxer ▸ Imprimeix des del document del Writer.