Formats

You can choose among various options for formatting a LibreOffice Math formula. The format options are displayed in the lower part of the Elements pane. These options are also listed in the context menu of the Commands window.

Per accedir a esta orde...

Obriu el men√ļ contextual a la finestra d'ordes i trieu Formats

Choose View - Elements; then on the Elements pane select Formats from the listbox.


The following is a complete list of all available formatting options in LibreOffice Math. The icon next to the formatting option indicates that it can be accessed through the Elements pane (menu View - Elements) or through the context menu of the Commands window.

Icona de nota

La lletra "a" fa referència a l'espai reservat de la fórmula al qual voleu aplicar la formatació que escaigui. Podeu substituir este caràcter per qualsevol altre.


Opcions de formatació

Icona

Superíndex a l'esquerra

Insereix un superíndex a l'esquerra d'un espai reservat. També podeu escriure <?>lsup{<?>} a la finestra d'ordes.

Icona

Superíndex damunt

Insereix un superíndex directament damunt d'un espai reservat. També podeu escriure <?>csup<?> a la finestra d'ordes.

Icona

Superíndex a la dreta

Insereix un superíndex a la dreta d'un espai reservat. També podeu escriure <?>^{<?>} directament a la finestra d'ordes, o bé utilitzar rsup o sup.

Icona

Pila vertical (2 elements)

Insereix una pila vertical (binomi) amb dos espais reservats. També podeu escriure binom<?><?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Línia nova

Insereix una línia nova en el document. També podeu escriure newline directament a la finestra d'ordes.

Icona

Subíndex a l'esquerra

Insereix un subíndex a l'esquerra d'un espai reservat. També podeu escriure <?>lsub{<?>} a la finestra d'ordes.

Icona

Subíndex a sota

Insereix un subíndex directament a sota d'un espai reservat. També podeu escriure <?>csub<?> a la finestra d'ordes.

Icona

Subíndex a la dreta

Insereix un subíndex a la dreta d'un espai reservat. També podeu escriure <?>_{<?>} a la finestra d'ordes, i podeu substituir la ratlla baixa del subíndex per rsub o sub.

Icona

Pila vertical (3 elements)

Insereix una pila vertical amb tres espais reservats. També podeu escriure stack {<?>#<?>#<?>} a la finestra d'ordes.

Icona

Separació petita

Insereix una separaci√≥ petita entre un espai reservat i l'element seg√ľent. Tamb√© podeu escriure ` directament a la finestra d'ordes. L'orde s'ha de situar a l'esquerra o a la dreta d'un s√≠mbol, una variable, un nombre o una orde completa.

Icona

Alineació a l'esquerra

Esta icona assigna alineació a l'esquerra per a "a" i insereix un espai reservat. Podeu escriure alignl<?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Alineació al centre horitzontal

Assigna alineació central horitzontal a "a" i insereix un espai reservat. També podeu escriure alignc<?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Alineació a la dreta

Insereix l'orde per alinear a la dreta, i també un espai reservat. També podeu escriure alignr<?> a la finestra d'ordes.

Icona

Matriu

Esta icona insereix una matriu amb quatre espais reservats. Tamb√© podeu escriure matrix{<?>#<?>##<?>#<?>} directament a la finestra d'ordes. La posici√≥ d'un element dins d'este diagrama queda indicada per dues coordenades; la primera especifica el n√ļmero de l√≠nia, i la segona el n√ļmero de columna. Podeu estendre esta matriu en qualsevol direcci√≥ afegint car√†cters a la finestra d'ordes.

Icona

Separació

Esta icona insereix una separació o espai entre espais reservats. També podeu escriure ~ directament a la finestra d'ordes. L'orde ha d'aparèixer a l'esquerra o a la dreta d'un símbol, una variable, un nombre o una orde completa.

A l'hora d'alinear, les ordes alignl, alignc i alignr són especialment efectives si esteu

Quan utilitzeu instruccions d'alineació, tingueu en compte que

Alineació amb l'orde "matrix"

matrix{

alignr sin^2 x + cos^2 x#{}={}#alignl 1 ##

alignr cos^2 x #{}={} #alignl 1 - sin^2 x

}

Alineació a l'esquerra

Si una línia o una expressió comencen amb text, este text s'alinearà a l'esquerra per defecte. Podeu canviar esta alineació amb qualsevol de les ordes align. Per exemple, si escriviu stack{a+b-c*d#alignr "text"}, la paraula "text" s'alinearà a la dreta. Tingueu en compte que sempre cal escriure el text entre cometes.

Podeu alinear a l'esquerra les f√≥rmules centrades de manera est√†ndard sense utilitzar el men√ļ Format - Alineaci√≥. Per fer-ho, deixeu una cadena de car√†cter buida (√©s a dir, escriviu cometes d'obertura i tancament sense text a l'interior: "") abans de la secci√≥ de la f√≥rmula que vulgueu alinear. Per exemple, si escriviu "" a+b newline "" c+d les dues equacions s'alinearan a l'esquerra, en lloc de centrar-se.

Icona d'avís

Quan escriviu informaci√≥ a la finestra d'ordes, tingueu en compte que alguns formats requereixen espais perqu√® l'estructura siga correcta, sobretot si introdu√Įu valors (per exemple, a lsup{3}) en lloc d'espais reservats.


Feu clic a Claudàtors i agrupament per obtindre més informació sobre la formatació al LibreOffice Math.

Informaci√≥ √ļtil sobre els √≠ndexs i exponents i el redimensionament que vos ajudar√† a organitzar el vostre document de manera √≤ptima.