Operadors

You can choose among various operators to structure your LibreOffice Math formula. All available operators appear in the lower part of the Elements pane. They are also listed in the context menu of the Commands window. All operators not contained in the Elements pane or in the context menu must be typed manually in the Commands window.

Per accedir a esta orde...

Obriu el men√ļ contextual a la finestra d'ordes i trieu Operadors

Choose View - Elements; then on the Elements pane select Operators from the listbox.


The following is a list of the available operators. An icon next to the operator name indicates that it can be accessed through the Elements pane (choose View - Elements) or through the context menu of the Commands window.

Funcions d'operador

Icona

Límit

Insereix el signe de límit amb un espai reservat. També podeu escriure lim <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Sumatori

Insereix un signe sumatori amb un espai reservat. També podeu escriure sum <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Producte

Insereix un signe de producte amb un espai reservat. També podeu escriure prod <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Coproducte

Insereix un símbol de coproducte amb un espai reservat. També podeu escriure coprod <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Límits superior i inferior

Insereix una expressió d'interval límit inferior i superior per a les integrals i sumatoris amb un espai reservat. També podeu escriure from{<?>} to{<?>} <?> directament a la finestra d'ordes. Les expressions amb límits s'han de combinar amb els operadors adequats. Els límits se centraran damunt o sota del caràcter sumatori.

Icona

Integral

Insereix un signe d'integral amb un espai reservat. També podeu escriure int <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Integral doble

Insereix un símbol d'integral doble amb un espai reservat. També podeu escriure iint <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Integral triple

Insereix un signe d'integral triple amb un espai reservat. També podeu escriure iiint <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Límit inferior

Insereix una expressió d'interval límit inferior per a integrals i sumes amb espais reservats. També podeu escriure from {<?>}<?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Integral de línia

Insereix un símbol d'integral de línia amb un espai reservat. També podeu escriure lint <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Integral de línia doble

Insereix un símbol d'integral de línia doble amb un espai reservat. També podeu escriure llint <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Integral de línia triple

Insereix un signe d'integral de línia triple amb un espai reservat. També podeu escriure lllint <?> directament a la finestra d'ordes.

Icona

Límit superior

Insereix l'expressió d'interval límit superior per a integrals i sumatoris amb espais reservats. També podeu escriure to <?><?> directament a la finestra d'ordes. Només és possible utilitzar les expressions de límit si es combinen amb els operadors adequats.

Icona de consell

També podeu afegir límits a un operador (per exemple, una integral) fent clic en primer lloc a l'operador desitjat i després al símbol de límit. Este mètode resulta més ràpid que escriure les ordes directament.


L'orde liminf insereix el límit inferior amb un espai reservat.

L'orde limsup insereix el límit superior amb un espai reservat.

Si introdu√Įu oper a la finestra d'ordes, podreu inserir operadors definits per l'usuari al LibreOffice Math, una caracter√≠stica √ļtil per incorporar car√†cters especials en una f√≥rmula. Un exemple √©s oper %theta x. Utilitzant l'orde oper, podeu inserir car√†cters que no apareixen per defecte en el joc de car√†cters del LibreOffice. L'orde oper tamb√© es pot utilitzar amb l√≠mits; per exemple, oper %union from {i=1} to n x_{i}. En este exemple, el s√≠mbol d'uni√≥ s'especifica amb el nom union; no obstant aix√≤, este s√≠mbol no forma part dels s√≠mbols predefinits. Per definir-lo, trieu Eines - S√≠mbols, seleccioneu Especial com a conjunt de s√≠mbols en el di√†leg que apareix i, a continuaci√≥, feu clic al bot√≥ Edita. En el di√†leg seg√ľent, seleccioneu una altra vegada Especial com a conjunt de s√≠mbols. Introdu√Įu un nom explicatiu en el quadre de text S√≠mbol, per exemple, "union", i a continuaci√≥ feu clic al s√≠mbol d'uni√≥ en el conjunt de s√≠mbols. Feu clic a Afig i a continuaci√≥ a D'acord. Feu clic a Tanca per tancar el di√†leg S√≠mbols. Ara ja podreu escriure el s√≠mbol d'uni√≥ a la finestra d'ordes introduint-hi oper %union.

Icona de consell

Podeu col¬∑locar els l√≠mits en diverses posicions, a banda de centrar-los damunt o sota l'operador. Utilitzeu les opcions del LibreOffice Math per treballar amb super√≠ndexs i sub√≠ndexs. Per exemple, escriviu sum_a^b c a la finestra d'ordes per col¬∑locar els l√≠mits a la dreta del s√≠mbol de suma. Si les entrades de l√≠mit contenen expressions m√©s llargues, les haureu d'escriure dins de claud√†tors d'agrupament, per exemple, sum_{i=1}^{2*n} b. En cas que importeu f√≥rmules des de versions anteriors, esta disposici√≥ s'aplicar√† autom√†ticament. Per canviar l'espaiat (les separacions) entre car√†cters, trieu Format - Espaiat - Categoria - √ćndexs, o b√© Format - Espaiat - Categoria - L√≠mits. Trobareu m√©s informaci√≥ b√†sica sobre els √≠ndexs a l'Ajuda.


Icona d'avís

Quan introdu√Įu informaci√≥ manualment a la finestra d'ordes, heu de tindre en compte que diversos operadors requereixen espais perqu√® l'estructura siga correcta. Aix√≤ √©s especialment important quan els operadors s'indiquen amb valors, i no amb espais reservats. Per exemple, lim a_{n}=a.