Glossari general

El glossari inclou explicacions d'alguns dels termes més importants que trobareu al LibreOffice.

Utilitzeu el glossari per buscar termes poc familiars que trobareu a qualsevol aplicació del LibreOffice.

ASCII

Abreviatura d'American Standard Code for Information Interchange (Codi est√†ndard americ√† per a l'intercanvi d'informaci√≥). ASCII √©s un conjunt de car√†cters per visualitzar tipus de lletres en ordinadors personals. Est√† format per 128 car√†cters que inclouen lletres, nombres, puntuaci√≥ i s√≠mbols. L'ASCII ampliat cont√© 256 car√†cters. Cada car√†cter t√© un n√ļmero √ļnic assignat, tamb√© anomenat codi ASCII.

En les pàgines HTML, només hi hauran d'aparèixer caràcters del joc de caràcters ASCII de 7 bits. D'altres caràcters, com la dièresi alemanya, es distingeixen mitjançant un altre codi. Tot i així, podeu introduir caràcters de l'ASCII ampliat: el filtre d'exportació del LibreOffice farà les conversions necessàries.

Acoblament

Some windows in LibreOffice, for example the Styles window and the Navigator, are "dockable" windows. You can move these windows, re-size them or dock them to an edge. On each edge you can dock several windows on top of, or alongside each other; then, by moving the border lines, you can change the relative proportions of the windows.

To undock and re-dock, holding down the key, double-click a vacant area in the window. In the Styles window, you can also double-click a gray part of the window next to the icons, while you hold down the key.

Acoblament (Amaga automàticament)

A qualsevol vora de la finestra on hi haja una altra finestra acoblada veureu un botó que vos permet mostrar o amagar la finestra.

Base de dades SQL / servidor SQL

Una base de dades SQL √©s un sistema de base de dades que proporciona una interf√≠cie SQL. Les bases de dades SQL s'utilitzen normalment en xarxes de client/servidor en les quals diferents clients accedeixen a un servidor central (per exemple, un servidor SQL). √Čs per aix√≤ que tamb√© s'anomenen bases de dades de servidors SQL, o per abreujar, servidors SQL.

Al LibreOffice, podeu integrar bases de dades SQL externes que es poden trobar tant al disc dur local com a la xarxa. L'accés s'aconsegueix a través d'ODBC, JDBC o una unitat nativa integrada al LibreOffice.

Base de dades relacional

Una base de dades relacional és una col·lecció d'elements de dades organitzades com a jocs de taules descrites formalment des de la qual es pot accedir a les dades o reconstruir-les de moltes maneres diferents, sense haver de reorganitzar les taules de la base de dades.

Un sistema de gesti√≥ de bases de dades relacionals (RDBMS) √©s un programa que vos permet crear, actualitzar i administrar bases de dades relacionals. Un RDBMS agafa les expressions del llenguatge d'interrogaci√≥ estructurat (SQL, Structured Query Language) introdu√Įdes per l'usuari o contingudes en un programa d'aplicaci√≥ i crea, actualitza o proporciona acc√©s a la base de dades.

Un bon exemple de base de dades relacional pot ser una base de dades que continga les taules Clients, Compres i Factures. A la taula Factures no hi ha cap dada de clients ni de compres, però la taula conté referències mitjançant enllaços relacionals o una relació als respectius camps de les taules Clients i Compres (per exemple, el camp de l'identificador de client de la taula Clients).

Botó de selecció de valors

  1. En els controls de formulari, un botó de selecció de valors és una propietat d'un camp numèric, de moneda, de data o d'hora. Si la propietat "Botó de selecció de valors" està habilitada, el camp mostra un parell de símbols amb fletxes que apunten en sentits oposats, ja siga verticalment o horitzontal.

  2. A l'entorn de desenvolupament integrat del Basic, un botó de selecció de valors és un camp numèric amb dos símbols de fletxa.

Podeu teclejar un valor numèric dins del camp que apareix al costat del botó de selecció de valors o seleccionar el valor amb els símbols de fletxa amunt o de fletxa avall. Amb el teclat podeu utilitzar les tecles de fletxa amunt i de fletxa avall per augmentar o reduir el valor. Podeu utilitzar les tecles Re Pàg i Av Pàg per establir el valor màxim i mínim.

Si el camp que apareix al costat del botó de selecció de valors defineix valors numèrics, també podeu definir una unitat de mesura, per exemple, 1 cm o 5 mm, 12 pt o 2".

Clau primària

Una clau prim√†ria serveix com a identificador √ļnic dels camps de bases de dades. La identificaci√≥ √ļnica dels camps de bases de dades s'utilitza en les bases de dades relacionals per accedir a dades d'altres taules. Si la refer√®ncia es fa a una clau prim√†ria d'una altra taula, se'n diu clau externa.

Al LibreOffice podeu definir la clau prim√†ria des de la vista de disseny de taula si trieu l'orde adequada des del men√ļ contextual d'una cap√ßalera de fila per al camp seleccionat.

Conforme al registre

Conforme al registre és un terme tipogràfic que s'utilitza en impressió. Este terme es refereix al peu d'impremta coherent de les línies dins d'una àrea tipus a la part davantera o posterior de les pàgines d'un llibre, d'un diari o d'una revista. La característica de conforme al registre fa que estes pàgines es lligen més fàcilment i evita que les ombres grises brillin entre les línies del text. El terme conforme al registre també fa referència a les línies en columnes de text adjacents que tenen la mateixa alçària.

Quan definiu un paràgraf, un estil de paràgraf o un estil de pàgina com a conforme al registre, les línies base dels caràcters afectats s'alineen a una graella de pàgina vertical, sense tindre en compte la mida del tipus de lletra o la presència de gràfics. Si voleu, podeu indicar el paràmetre per a esta graella com a propietat de l'estil de pàgina.

DDE

DDE vol dir Dynamic Data Exchange (Intercanvi dinàmic de dades), un predecessor d'OLE, Object Linking and Embedding (Enllaç i incrustació d'objectes). Amb el DDE, els objectes s'enllacen a través de la referència de fitxer, però no s'incrusten.

Podeu crear un enlla√ß DDE amb el m√®tode seg√ľent: seleccioneu cel¬∑les d'un full de c√†lcul del Calc, copieu-les en el porta-retalls, canvieu a un altre full de c√†lcul i seleccioneu el di√†leg Edita ‚Ėł Enganxament especial. Seleccioneu l'opci√≥ Enlla√ß per inserir els continguts com a enlla√ß DDE. En activar un enlla√ß, l'√†rea de cel¬∑la inserida es llegir√† des del seu fitxer original.

Desament relatiu i absolut

En diferents diàlegs (per exemple, Eines - Text automàtic) podeu seleccionar si voleu guardar els fitxers de manera relativa o absoluta.

Si trieu el desament relatiu, les referències als gràfics incrustats o a altres objectes del document es guardaran relatives a la ubicació en el sistema de fitxers. En este cas, no importa on es registri l'estructura de directoris referenciada. Es trobaran els fitxers independentment de la ubicació, sempre que la referència es mantingui en la mateixa unitat o volum. Això és important si voleu que el document estiga disponible per a altres ordinadors que poden tindre una estructura de directoris, d'unitats o de noms de volum completament diferent. També es recomana el desament relatiu si voleu crear una estructura de directoris en un servidor d'Internet.

Si preferiu un desament absolut, totes les referències a altres fitxers també es definiran com a absolutes i es basaran en la unitat, volum o directori arrel respectiu. L'avantatge és que el document que conté les referències es pot moure a altres directoris o carpetes i les referències continuen essent vàlides.

Disposició complexa de text (CTL)

Les lleng√ľes amb disposici√≥ complexa de text poden tindre algunes de les caracter√≠stiques seg√ľents, o totes:

Actualment, el LibreOffice admet les lleng√ľes hindi, thai, hebreu i √†rab com a lleng√ľes CTL.

Habiliteu la compatibilitat CTL a trav√©s de ‚Ėł Configuraci√≥ de la llengua ‚Ėł Lleng√ľes.

Enllaç

L'orde Enlla√ßos es troba al men√ļ Edita. Nom√©s es pot activar si en el document actual hi ha com a m√≠nim un enlla√ß. En inserir una imatge, per exemple, podeu inserir-la directament en el document o inserir-la com a enlla√ß.

Quan s'insereix un objecte directament en un document, la mida del document augmenta com a mínim la mida de l'objecte en bytes. Podeu guardar el document i obrir-lo en un altre ordinador, i l'objecte inserit romandrà en la mateixa posició dins el document.

Si inseriu l'objecte com a enllaç, només s'inserirà la referència al nom del fitxer. La mida del fitxer del document només augmenta per la referència al camí i del fitxer. Tanmateix, si obriu el document en un altre ordinador, el fitxer enllaçat haurà d'estar en la mateixa posició donada per la referència per tal de poder visualitzar l'objecte en el document.

Utilitzeu Edita ‚Ėł Enlla√ßos per veure quins fitxers s'han inserit com a enlla√ßos. Es poden eliminar els enlla√ßos si √©s necessari. Aix√≠ es trencar√† l'enlla√ß i s'inserir√† l'objecte directament.

Formatació

En els programes de processament de textos i d'edició, la formatació fa referència a la disposició visual del text. Això inclou definir el format del paper, les vores de la pàgina, els tipus de lletra i els seus efectes, així com els sagnats i l'espaiat. Podeu formatar el text directament o amb els estils proporcionats pel LibreOffice.

Formatació directa i d'estils

If you format a document without Styles, it is referred to as "direct" formatting. This means modifying text or other objects, such as frames or tables, by applying various attributes directly. The format applies only to the selected area and all changes must be made separately. Styles, on the other hand, are not applied to the text directly, but rather are defined in the Styles window and then applied. One advantage is that when you change a Style, all parts of the document to which that Style is assigned are modified at the same time.

Podeu suprimir la formataci√≥ directa del document si seleccioneu el text sencer amb les tecles de drecera +A i despr√©s trieu Format ‚Ėł Formataci√≥ per defecte.

IME

IME vol dir Editor del mètode d'entrada, un programa que permet a l'usuari introduir caràcters complexos de jocs de caràcters no occidentals utilitzant un teclat estàndard.

Interlletratge

Interlletratge vol dir augmentar o disminuir la quantitat d'espai entre parelles de lletres per millorar l'aparença global del text.

Les taules d'interlletratge contenen informació sobre quins parells de lletres requereixen més espaiat. Generalment estes taules són un component d'un tipus de lletra.

JDBC

Podeu utilitzar l'API de connectivitat a bases de dades del Java (JDBC) per connectar a una base de dades des del LibreOffice. Els controladors JDBC estan escrits en el llenguatge de programació Java i són independents de la plataforma.

Línies vídues i òrfenes

Les l√≠nies v√≠dues i les l√≠nies √≤rfenes s√≥n termes tipogr√†fics hist√≤rics, que s'han utilitzat durant molts anys. Una l√≠nia v√≠dua fa refer√®ncia a una l√≠nia curta al final d'un par√†graf, que quan s'imprimeix, apareix tota sola al principi de la p√†gina seg√ľent. Una l√≠nia √≤rfena √©s, en contrast, la primera l√≠nia d'un par√†graf que quan s'imprimeix est√† sola a la part inferior de la p√†gina anterior. En un document de text del LibreOffice podeu evitar autom√†ticament que aix√≤ passe a l'estil de par√†graf desitjat. En fer-ho, podeu determinar la quantitat m√≠nima de l√≠nies que s'han de mantindre juntes en una p√†gina.

Men√ļ contextual

Per activar el men√ļ contextual d'un objecte, primer feu clic a l'objecte amb el bot√≥ del ratol√≠ per seleccionar-lo i llavors, . Alguns men√ļs contextuals es poden cridar encara que no hi haja cap objecte seleccionat. Els men√ļs contextuals es troben a tot arreu del LibreOffice.

ODBC

La connectivitat oberta de bases de dades (ODBC, Open Database Connectivity) √©s una norma de protocol amb la qual les aplicacions poden accedir a sistemes de bases de dades. El llenguatge d'interrogaci√≥ utilitzat √©s el llenguatge d'interrogaci√≥ estructurat (SQL, Structured Query Language). Al LibreOffice, podeu determinar per a cada base de dades si voleu utilitzar ordes SQL per executar les consultes. Alternativament, fent clic amb el ratol√≠ podeu utilitzar l'ajuda interactiva per definir la vostra consulta i fer que el LibreOffice la tradu√Įsca autom√†ticament a SQL.

OLE

Els objectes d'enllaç i incrustació (OLE) es poden enllaçar o incrustar a un document de destinació. Amb la incrustació s'insereix una còpia de l'objecte i els detalls del programa d'origen en el document de destinació. Si voleu editar l'objecte, només cal que activeu el programa d'origen fent doble clic a l'objecte.

Objecte

Un objecte és un element de pantalla que conté dades. Pot referir-se a dades d'aplicació, com text o gràfics.

Els objectes són independents i no s'influeixen. A qualsevol objecte que conté dades se li poden assignar certes ordes. Per exemple, un objecte gràfic té ordes per a l'edició d'imatge i un full de càlcul conté ordes de càlcul.

Objecte Bézier

Desenvolupada pel matemàtic francés Pierre Bézier, una corba Bézier és una corba definida matemàticament que s'utilitza en aplicacions gràfiques de dues dimensions. La corba es defineix per quatre punts: la posició inicial i la final, i dos punts del mig separats. Els objectes Bézier es poden modificar movent estos punts amb el ratolí.

OpenGL

L'OpenGL representa un llenguatge de gr√†fics en 3D, desenvolupat inicialment per SGI (Silicon Graphics Inc). Hi ha dues variants d'este llenguatge utilitzades habitualment: Microsoft OpenGL, desenvolupat per utilitzar-se amb el Windows NT, i Cosmo OpenGL, fet per SGI. L'√ļltim representa un llenguatge de gr√†fics independent per a totes les plataformes i tot tipus d'ordinadors, fins i tot es pot utilitzar en m√†quines sense maquinari gr√†fic especial per a 3D.

PNG

El gràfic de xarxa portàtil (PNG, Portable Network Graphics) és un format de fitxer per a gràfics. Estos fitxers es comprimeixen amb un factor de compressió seleccionable, però a diferència del format JPG, els fitxers PNG es comprimeixen sense cap pèrdua d'informació.

RTF

El format de text enriquit (RTF) és un format de fitxer desenvolupat per a l'intercanvi de fitxers de text. Una característica especial és que la formatació es converteix a informació de text llegible directament. Desafortunadament, comparant-lo amb altres formats de fitxer, este format crea fitxers força grossos.

SQL

El llenguatge d'interrogació estructurat (SQL) és un llenguatge utilitzat per a consultes a bases de dades. Al LibreOffice podeu formular consultes tant en SQL o interactivament amb el ratolí.

Sistema numèric

Un sistema num√®ric ve determinat per la quantitat de car√†cters disponible per a la representaci√≥ de nombres. El sistema decimal, per exemple, est√† basat en deu n√ļmeros (de 0 a 9), el sistema binari est√† basat en dos n√ļmeros (0 i 1) i el sistema hexadecimal est√† basat en 16 car√†cters (del 0 al 9 i de l'A a la F).