Directe opmaak voor een document ongedaan maken

U kunt alle opmaak die niet via opmaakprofielen gemaakt is, in een paar stappen ongedaan maken.

Directe en stijlopmaak

Als u een document zonder opmaakprofielen opmaakt, wordt ernaar verwezen met 'directe' opmaak. Dit betekent het wijzigen van tekst of andere objecten, zoals frames of tabellen, door er direct verschillende attributen op toe te passen. De opmaak heeft alleen betrekking op het geselecteerde gebied en alle wijzigingen moeten afzonderlijk worden gemaakt. Opmaakprofielen worden daarentegen niet direct op de tekst toegepast, maar worden in het venster Stijlen en opmaak gedefinieerd en vervolgens toegepast. Eén voordeel is dat wanneer u een opmaakprofiel wijzigt, alle delen van het document waaraan dat opmaakprofiel is toegekend, tegelijkertijd worden gewijzigd.

U verwijdert directe opmaak uit uw document door de gehele tekst met de sneltoetsen +A te selecteren en vervolgens Opmaak - Directe opmaak wissen te kiezen.

Alle directe opmaak in een LibreOffice Writer-document verwijderen

1. Druk op Ctrl+A om de hele tekst te selecteren.

2. Kies Opmaak - Directe opmaak wissen.

Alle directe opmaak in een LibreOffice Calc-werkblad verwijderen

1. Terwijl u op de Shift-toets drukt, klikt u op de eerste en laatste bladtab om alle bladen te selecteren.

2. Druk op Ctrl+A om de hele tekst te selecteren.

3. Kies Opmaak - Directe opmaak wissen.

Alle directe opmaak in een LibreOffice-presentatie verwijderen

1. Klik op de tab Overzicht om overzichtsmodus te openen.

2. Druk op Ctrl+A om de hele tekst te selecteren.

3. Kies Opmaak - Directe opmaak wissen.