LibreLogo

LibreLogo on yksinkertainen, suomenkielinen, Logo-tyylinen ohjelmointiympäristö, jossa on vektoripohjainen konnagrafiikka. Se soveltuu tietotekniikan opetukseen (ohjelmointi), DTP:een ja graafiseen suunnitteluun. Englanninkielinen esittely: http://www.numbertext.org/logo/librelogo.pdf.

LibreLogo-palkki

The LibreLogo toolbar (View - Toolbars - Logo) contains turtle moving, program start, stop, home, clear screen, program editor/syntax highlighting/translating icons and an input bar (command line).

Konnan liikuttelun kuvakkeet

Kuvakkeet vastaavat Logo-komentoja: "ETEEN 10", "taakse 10", "vasemmalle 15", "oikealle 15. Kuvakkeen napsautus siirtää myös kohdistuksen konnakuvioon sivua vierittäen.

Käynnistä Logo-ohjelma

Napsauta kuvaketta "Käynnistä Logo-ohjelma" suorittaaksesi Writer-asiakirjassa olevan tekstin (tai vain valitun tekstin). Jos asiakirja on tyhjä, siihen lisätään esimerkkiohjelma, joka suoritetaan.

Ohjelman suorittamisen lopettamiseksi napsauta Pysäytä-kuvaketta

Kotiin

Konnan aseman ja asetusten palauttamiseksi alkutilaansa napsauta Kotiin-kuvaketta.

Näytön tyhjennys

Piirrosobjektien poistamiseksi asiakirjasta napsauta Tyhjennä näyttö -kuvaketta.

Ohjelman muokkaus / Syntaksikorostus / Kääntäminen

The “magic wand” icon sets 2-page layout for program editing, expands and converts to uppercase the abbreviated, lowercase Logo commands in the Writer document. Change the language of the document (Tools - Options - Language Settings - Languages - Western) and click on this icon to translate the Logo program to the selected language.

Komentorivi

Paina Enteriä komentorivillä sen sisällön suorittamiseksi. Ohjelman pysäyttämiseen käytä Pysäytä-kuvaketta.

Pidä Enter-näppäin painettuna toistaaksesi komentorivin, esimerkkiksi seuraavan komentosarjan:

ETEEN 200 VASEMMALLE 89

Komentorivin palauttamiseksi alkutilaansa kolmoisnapsauta sitä tai paina Ctrl-A vanhentuneiden komentojen valitsemiseksi. Kirjoita sitten uudet komennot.

Graafinen käyttöliittymä konnan perusasetuksille

LibreLogon konna on myös tavallinen vakiokokoinen piirrosobjekti. Sitä voi siirtää tai kiertää normaalilla tavalla myös hiirellä ja käyttämällä kierrä-kuvaketta piirrosobjektin ominaisuudet -työkalupalkissa. Muuttamalla konna-kuvion viivan leveyttä, viivan väriä ja täyttöväriä muuttuvat myös LibreLogon KYNÄNLEVEYS, KYNÄNVÄRI ja TÄYTTÖVÄRI.

Ohjelman muokkaus

LibreLogon piirrokset ja ohjelma käyttävät samaa Writer-asiakirjaa. LibreLogon piirtoalue on Writer-asiakirjan ensimmäisellä sivulla. Logo-työkalupalkin "taikasauvakuvakkeella" voidaan lisätä sivunvaihto LibreLogo-ohjelmien edelle ja säätää fonttikoko sopivaksi kahden sivun asettelulle LibreLogo-ohjelmointia varten; vasen (ensimmäinen) sivu on piirtoalusta ja oikea (toinen) sivu on LibreLogo-ohjelmille.

LibreLogo-ohjelmointikieli

LibreLogo on helposti eri kielille mukautettava, Logo-tyylinen ohjelmointikieli, jonka LibreOfficen kieliyhteisöt ovat kääntäneet usealle eri kielelle. Se on taaksepäin yhteensopiva vanhempien Logo-toteutusten kanssa, eli vanhoista opetusmateriaaleista löytyvät Logo-ohjelmat toimivat siinä usein sellaisenaan.

TEE kolmio :koko
TOISTA 3 [
ETEEN :koko
VASEMMALLE 120
]
LOPPU

kolmio 10 kolmio 100 kolmio 200

LibreLogon erot Logo-ohjelmointikielestä

LibreLogon muita piirteitä

LibreLogo-komennot

Peruskielioppi

Kirjainkoon huomiointi

Komennot ja värivakiot ovat kirjainkokoa huomioimattomia:

TULOSTA "Heippa, maailma!"
tulosta "Heippa taas, maailma!"

Muuttujien nimet ovat kirjainkoon huomioivia:

a = 5
A = 7
TULOSTA a
TULOSTA A

Ohjelmarivit

LibreLogon ohjelmarivit ovat LibreOffice Writer -asiakirjan kappaleita. Yhdellä ohjelmarivillä voi olla lukuisia komentoja eli käskyjä:

TULOSTA "Heippa, maailma!" TULOSTA "LibreLogo"

Huomautukset

Kommentit alkavat riviltä puolipisteestä ja jatkuvat rivin (kappaleen) loppuun:

; joitain kommentteja
PRINT 5 * 5 ; joitain kommentteja

Ohjelmarivien jakaminen useisiin kappaleisiin

Ohjelmarivin jakaminen tai jatkaminen useammalle kappaleelle on mahdollista käyttämällä rivin lopussa aaltoviivaa eli tilde-merkkiä:

TULOSTA "Tässä on hyvin pitkä " + ~
"varoitusviesti"

Konnan liikkuminen

ETEEN (et)

ETEEN 10 ; eteenpäin 10pt (1pt = 1/72 tuumaa)
ETEEN 10pt ; katso ylempää
ETEEN 0,5tuuma ; eteenpäin 0,5 tuuma (1 tuuma = 2.54 cm)
ETEEN 1" ; katso ylempää
ET 1mm
ET 1cm

TAAKSE (tk)

TAAKSE 10 ; liikutaan taaksepäin 10pt

VASEMMALLE (vas)

VASEMMALLE 90 ; käännytään vastapäivään 90 astetta
VASEMMALLE 90° ; see above
;LT 3t ; see above (tuntiviisari)
;LT jokin ; käännytään satunnaiseen suuntaan

OIKEALLE (oik)

OIKEALLE 90 ; käännytään myötäpäivään 90 astetta

KYNÄYLÖS (ky)

KYNÄYLÖS ; konna liikkuu piirtämättä

KYNÄALAS (ka)

KYNÄALAS ; konna liikkuu piirtäen

PAIKKA

PAIKKA [0, 0] ; käännytään ja siirrytään vasempaan yläkulmaan
PAIKKA SIVUKOKO ; käännytään ja siirrytään oikeaan alakulmaan
PAIKKA [SIVUKOKO[0], 0] ; käännytään ja siirrytään oikeaan yläkulmaan
;PAIKKA ANY ; turn and move to a random position

SUUNTA

SUUNTA 0 ; käänny pohjoiseen
SUUNTA 12t ; katso ylempää
SUUNTA [0, 0] ; käänny vasempaa ylänurkkaa kohti
SUUNTA JOKIN ; käännytään satunnaisen asentoon

Muut konnakomennot

PIILOTAKONNA (pk)

PIILOTAKONNA ; kätketään konna (seuraavaan näytäkonna-komentoon saakka)

NÄYTÄKONNA (nk)

NÄYTÄKONNA ; konna näkyväksi

KOTIIN

HOME ; reset initial turtle position

TYHJENNÄNÄYTTÖ (tn)

TYHJENNÄNÄYTTÖ ; poistetaan asiakirjan piirrosobjektit

TÄYTÄ ja SULJE

TÄYTÄ ; suljetaan ja täytetään käsiteltävä viivakuvio tai pisteet
SULJE ; suljetaan käsiteltävä viivakuvio tai yhdistetään käsiteltävät pisteet

Esimerkki: tasasivuisen kolmion täyttö:

ETEEN 50 VASEMMALLE 120 ETEEN 50 TÄYTÄ

Esimerkki: tasasivuisen kolmion piirtäminen:

ETEEN 50 VASEMMALLE 120 ETEEN 50 SULJE

Kynän asetukset

KYNÄNLEVEYS (kl)

KYNÄNLEVEYS 100 ; viivan paksuus on 100 pistettä
KYNÄNLEVEYS JOKIN ; sama kuin KYNÄNLEVEYS SATUNNAINEN 10

KYNÄNVÄRI (kv)

KYNÄNVÄRI 'punainen'; asetetaan kynän väri punaiseksi (värien nimistä, katso värivakiot)
KYNÄNVÄRI [255, 255, 0] ; väri keltaiseksi (RGB-luettelo)
KYNÄNVÄRI 0xffff00 ; väri keltaiseksi (heksakoodi)
KYNÄNVÄRI 0 ; väri mustaksi (0x000000)
KYNÄNVÄRI JOKIN ; satunnaiseksi väriksi
KYNÄNVÄRI [5] ; väri punaiseksi (väritunnuksesta, katso värivakiot)
KYNÄNVÄRI "näkymätön" ; kynän väri näkymättömäksi kuvioille ilman näkyvää ääriviivaa
KYNÄNVÄRI '~punainen' ; satunnaiseksi punaiseksi väriksi

KYNÄNLÄPINÄKYVYYS

KYNÄNLÄPINÄKYVYYS 80 ; asettaa kynän värin läpinäkyvyydeksi 80%

VIIVANPÄÄ

VIIVANPÄÄ "eimitään" ; ei kuviota viivan päässä (oletus)
VIIVANPÄÄ "pyöreä" ; pyöristetty viivan pää
VIIVANPÄÄ "neliö" ; kulmikas viivan pää

KYNÄNMUOTO

KYNÄNMUOTO "pyöreä" ; pyöristetty viivaliitos (oletus)
KYNÄNMUOTO "jiiri" ; terävä viivaliitos
KYNÄNMUOTO "viisto" ; viistottu viivaliitos
KYNÄNMUOTO "eimitään" ; ilman liitosmuotoilua

KYNÄNTYYLI

KYNÄNTYYLI "yhtenäinen"; katkeamaton viiva (oletus)
KYNÄNTYYLI "pisteistä" ; pisteviiva
KYNÄNTYYLI "katkonainen" ; katkoviiva

; mukautettu piste-viiva-kuvio määritetään seuraavien argumenttien listalla:
; – peräkkäisten pisteiden lukumäärä
; – pisteen pituus
; – peräkkäisten viivojen määrä
; – viivan pituus
; – pisteiden ja viivojen väli
; – tyyppi (valinnainen):
; 0 = pisteet ovat suorakulmioita (oletus)
; 2 = pisteet ovat neliöitä (pituus ja väli ovat suhteessa kynänleveyteen)

KYNÄNTYYLI [3, 1mm, 2, 4mm, 2mm, 2] ; ...––...––...––

Täyttöasetukset

TÄYTTÖVÄRI (tv)

TÄYTTÖVÄRI ”sininen” ; täytä sinisellä värillä, katso myös KYNÄNVÄRI
TÄYTTÖVÄRI ”näkymätön” YMPYRÄ 10 ; ympyrä ilman täyttöväriä
TÄYTTÖVÄRI [”sininen”, ”punainen”] ; liukuvärjäys punaisen ja sinisen välillä
TÄYTTÖVÄRI [[255, 255, 255], [255, 128, 0]] ; valkoisen ja oranssin välillä
TÄYTTÖVÄRI [”sininen”, ”punainen”, 1, 0, 0] ; asettaa aksiaalinen liukuvärin (kierto- ja reunusasetuksilla), mahdolliset arvot: 0-5 = lineaarinen, aksiaalinen, säteittäinen, elliptinen, neliö ja suorakulmio liukuvärjäyksen suuntana
TÄYTTÖVÄRI [”punainen”, ”sininen”, 0, 90, 20] ; lineaarinen 20% reunuksella, kierrettynä 90 astetta konnan kulkusuuntaan nähden
TÄYTTÖVÄRI [”punainen”, ”sininen”, 0, 90, 20, 0, 0, 200, 50] ; intensiteetti 200% - 50%
TÄYTTÖVÄRI [JOKIN, JOKIN, 2, 0, 0, 50, 50] ; säteittäinen liukuväri satunnaisilla väreillä ja 50-50% keskipisteen vaaka- ja pystysuuntaisella sijainnilla

TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS

TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS 80 ; asettaa täyttövärin läpinäkyvyydeksi 80%
TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS [80] ; asettaa lineaarisen läpinäkyvyysgradientin 80% - 0%
TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS [80, 20] ; asettaa lineaarisen läpinäkyvyysgradientin 80% - 20%
TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS [80, 20, 1, 90] ; asettaa aksiaalisen läpinäkyvyysgradientin kierrettynä 90 astetta konnan kulkusuuntaan nähden
TÄYTTÖLÄPINÄKYVYYS [80, 20, 2, 0, 20, 50, 50] ; asettaa säteittäisen läpinäkyvyysgradientin ulkopuolen 80%:n sisäpuolen 20%:n läpinäkyvyyteen 20% reunuksella ja 50-50% vaaka- ja pystysuuntaisella keskipisteen sijainnilla

TÄYTTÖTYYLI

TÄYTTÖTYYLI 0 ; täyttö ilman viivoitusta (oletus)
TÄYTTÖTYYLI 1 ; musta vaakaviivoitus
TÄYTTÖTYYLI 2 ; musta vinoviivoitus (45 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 3 ; musta vinoviivoitus (-45 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 4 ; musta pystyviivoitus
TÄYTTÖTYYLI 5 ; punainen ristikko (45 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 6 ; punainen ristikko (0 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 7 ; sininen ristikko (45 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 8 ; sininen ristikko (0 astetta)
TÄYTTÖTYYLI 9 ; sininen kolmiverkko
TÄYTTÖTYYLI 10 ; musta vinoviivoitus (harva)

; mukautettu viivoitus, joka määritetään seuraavalla argumenttilistalla:
; – tyyli (1 = yksinkertainen, 2 = kaksois-, 3 = kolmoisviivoitus)
; – väri
; – väli
; – aste

TÄYTTÖTYYLI [2, "vihreä", 3pt, 15°] ; vihreä ristikko (15 astetta)

Piirrosobjektit

YMPYRÄ

YMPYRÄ 100 ; piirtää ympyräkuvion  (halkaisija = 100pt)

ELLIPSI

ELLIPSI [50, 100] ; piirtää soikion 50 ja 100 pisteen akselein
ELLIPSI [50, 100, 2t, 12t] ; piirtää soikiosektorin (alkaen klo 2:sta klo 12:een)
ELLIPSI [50, 100, 2t, 12t, 2] ; piirtää soikiosegmentin
ELLIPSI [50, 100, 2h, 12h, 3] ; draw an elliptical arc

NELIÖ

NELIÖ 100 ; piirtää neliökuvion (koko = 100pt)

SUORAKULMIO

SUORAKULMIO [50, 100] ; piirtää suorakulmion (50×100pt)
SUORAKULMIO [50, 100, 10] ; piirtää kulmista pyöristetyn suorakulmion

PISTE

PISTE ; piirtää kynän koon ja värin mukaisen pisteen

SULJE yhdistää viimeisimmät pisteet, TÄYTÄ täyttää pisteiden määrittämän kuvion. Esimerkiksi ”litteän” tähden piirtäminen lähtien sen keskipisteestä on helppoa:

KYNÄYLÖS
TOISTA 5 [
ETEEN 80
PISTE
TAAKSE 80
OIKEALLE 36
ETEEN 50
PISTE
TAAKSE 50
OIKEALLE 120
] TÄYTÄ

SELITE

SELITE "teksti" ; tulostaa tekstn konnan kohdalle
SELITE 'teksti' ; katso ylempää
SELITE "teksti; katso ylempää (vain yksittäisille sanoille)

TEKSTI

YMPYRÄ 10 TEKSTI "tekstiä" ; tekstittää käsiteltävän piirrosobjektin

Fonttiasetukset

FONTINVÄRI

FONTINVÄRI "vihreä" ; asettaa kirjainten värin

FONTTIPERHE

FONTTIPERHE “Linux Libertine G” ; asettaa fontin (perheen)
FONTTIPERHE “Linux Libertine G:smcp=1” ; asettaa myös fontin ominaisuuden (kapiteeli)
FONTTIPERHE “Linux Libertine G:smcp=1&onum=1” ; kapiteeli + vanhat kuviot

FONTTIKOKO

FONTTIKOKO 12 ; kirjainkooksi 12pt

FONTINPAKSUUS

FONTINPAKSUUS "lihavoitu" ; asettaa lihavoinnin
FONTINPAKSUUS "tavallinen" ; asettaa paksuuden normaaliksi

FONTTITYYLI

FONTTITYYLI "kursivointi" ; asetetaan kursivointi
FONTTITYYLI "tavallinen" ; asetetaan normaali tekstityyli

KUVA

Kuvan käyttökohteet:

Kuvioryhmittely

; KUVA [ LibreLogo_komennot ]
KUVA [ ETEEN 100 YMPYRÄ 100 ] ; puumainen kuvioryhmä

Katso myös "Ryhmä" LibreOffice Writerin ohjeista.

TO tree location
PENUP POSITION location HEADING 0 PENDOWN
PICTURE [ FORWARD 100 CIRCLE 100 ] ; tree-like grouped shape
END

PICTURE [ tree [230, 400] tree [300, 400] ] ; grouped shapes in a grouped shape

Uuden viivakuvion aloittaminen

KUVA ; aloittaa uuden viivakuvion
ETEEN 10 KUVA ETEEN 10 ; kaksi erillistä viivakuviota

SVG-kuvien tallennus

KUVA "esimerkki.svg" [ YMPYRÄ 5 ] ; tallenna kuva SVG-muodossa käyttäjän kansioon
KUVA "Työpöytä/esimerkki.svg" [ ETEEN 100 YMPYRÄ 5 ] ; kuten yllä, mutta suhteellisella kansiopolulla
KUVA "/home/käyttäjätunnus/esimerkki.svg" [ YMPYRÄ 5 ] ; absoluuttinen polku Unixissa tai Linuxissa
KUVA "C:\esimerkki.svg" [ YMPYRÄ 5 ] ; absoluuttinen polku Windowsissa

SVG/SMIL-animaatioiden tallennus (piirtäminen NUKU-komennoilla)

KUVA "animaatio.svg" [ YMPYRÄ 5 NUKU 1000 YMPYRÄ 99 ] ; tallenna SVG/SMIL-animaatio (katso myös NUKU)
KUVA "anomaatio2.svg" [ YMPYRÄ 5 NUKU 1000 YMPYRÄ 99 NUKU 2000 ] ; kuten edellä, mutta NUKU viimeisenä komentona johtaa toistoon: kahden sekunnin jälkeen SVG-animaatio käynnistyy uudelleen SMIL-yhteensopivissa selaimissa

Yhtenäisyys vasemmassa reunassa

Use PICTURE to keep the consistency of positions and line shapes at the left border of Writer:

KUVA [ YMPYRÄ 20 PAIKKA [-100, 100] YMPYRÄ 20 ]

Silmukat

TOISTA

; TOISTA luku [ komennot ]

TOISTA 10 [ ETEEN 10 VASEMMALLE 45 YMPYRÄ 10 ] ; toistetaan 10 kertaa
 ; luku on valinnainen

TOISTA [ PAIKKA JOKIN ] ; päättymätön silmukka

TOISTOKERRAT

Silmukkamuuttuja (myös JOKAISELLE- ja KUNHAN-silmukoissa).

TOISTA 100 [ ETEEN TOISTOKERRAT VASEMMALLE 90 ]

jokaiselle

Silmukka listan alkioille:

JOKAISELLE i [1, 5, 7, 9, 11]:SSA [
ETEEN i
VASEMMALLE 90
]

Silmukka merkkijoukon merkeille:

JOKAISELLE i "teksti":SSÄ [
SELITE i
ETEEN 10
]

KUNHAN

KUNHAN TOSI [ PAIKKA JOKIN ] ; loputon silmukka
KUNHAN TOISTOKERRAT <= 10 [ ETEEN 50 VASEMMALLE 36 ] ; sama kuin TOISTA 10 [ ... ]

KESKEYTÄ

Pysäytä silmukassa.

TOISTA [ ; loputon silmukka
PAIKKA JOKIN
JOS TOISTOKERRAT = 100 [ KESKEYTÄ ] ; vastaava kuin TOISTA 100 [ ... ]
]

JATKA

Hyppää seuraavaan silmukan kierrokseen.

TOISTA 100 [
PAIKKA JOKIN
JOS TOISTOKERRAT % 2 = 0 [ JATKA ]
YMPYRÄ 10 ; piirretään ympyrä joka toiseen paikkaan
]

Ehdot

JOS

; JOS ehto [ tosi-lohko ]
; JOS ehto [ tosi-lohko ] [ epätosi-lohko ]

JOS a < 10 [ TULOSTA 'pieni' ]
JOS a < 10 [ TULOSTA 'pieni' ] [ TULOSTA 'suuri' ]

JA, TAI, EI

Loogiset operaattorit.

JOS a < 10 JA EI a = 5 [ TULOSTA "0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 tai 9" ]
JOS a < 10 JA a != 5 [ TULOSTA "0, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 tai 9" ] ; kuten edellä

Aliohjelmat

TO, LOPPU

Uusi sana (tai aliohjelma).

TO triangle
REPEAT 2 [ FORWARD 100 RIGHT 120 ] FILL
END

REPEAT 10 [ triangle PENUP POSITION ANY PENDOWN ]

KIRJOITA

Funktion paluuarvo.

TEE randomletter
KIRJOITA SATUNNAINEN "qwertzuiopasdfghjklyxcvbnm"
LOPPU

TULOSTA randomletter + randomletter + randomletter ; tuloste: 3-kirjaiminen satunnainen merkkijono

PYSÄYTÄ

Aliohjelmasta palaaminen.

TEE esimerkki luku
JOS luku < 0 [ PYSÄYTÄ ]
TULOSTA NELIÖJUURI luku ; tuloste: neliöjuuri
]

esimerkki 100
esimerkki -1 ; ei tulosta tai virhettä
esimerkki 25

Oletusmuuttujat

JOKIN

Oletussatunnaisarvo väreille jne.

KYNÄNVÄRI JOKIN ; satunnainen kynän väri

TOSI

Looginen arvo.

KUNHAN TOSI [ PAIKKA JOKIN ] ; loputon silmukka
TULOSTA TOSI ; tuloste: tosi

EPÄTOSI

Looginen arvo.

KUNHAN EI EPÄTOSI [ PAIKKA JOKIN ] ; loputon silmukka
TULOSTA EPÄTOSI ; tuloste: epätosi

SIVUKOKO

TULOSTA SIVUKOKO ; tuloste: lista sivun mitoista pisteinä, esim. [595 ,30, 841,89]

PII/π

TULOSTA PII ; tuloste: 3,14159265359

Syöttö ja tulostus

TULOSTA

TULOSTA 'text'; tuloste: 'text' valintaikkunassa
TULOSTA 5 + 10 ; tuloste: 15

SYÖTÄ

TULOSTA SYÖTÄ 'Syötä arvo?' ; kysytään ja tulostetaan merkkijono kyselyruudun avulla
TULOSTA DESIMAALIL (SYÖTÄ "Ensimmäinen luku?") + DESIMAALIL (SYÖTÄ "Toinen luku?") ; yksinkertainen laskin

NUKU

NUKU 1000 ; odotetaan 1000 ms (1 s)

YHTEINEN

Aseta yhteiset muuttujat käytettäviksi aliohjelmissa.

YHTEINEN about
about = “LibreLogo”

TEE example
TULOSTA about
YHTEINEN about ; kun haluamme lisätä uuden arvon
about = “new value for the global variable”
LOPPU

example
TULOSTA about

Funktiot

SATUNNAINEN

TULOSTA SATUNNAINEN 100 ; satunnainen desimaaliluku (0 <= x < 100)
TULOSTA SATUNNAINEN 'text' ; satunnainen kirjain text-sanasta
TULOSTA SATUNNAINEN [1, 2] ; satunnainen listan alkio (1 tai 2)

KOKONAISL

TULOSTA KOKONAISL 3,8 ; tuloste: 3 (kokonaisosa 3,8:sta)
TULOSTA KOKONAISL SATUNNAINEN 100 ; satunnainen kokonaisluku (0 <= x < 100)
TULOSTA KOKONAISL "7" ; muunnetaan merkkijonoparametri kokonaisluvuksi

DESIMAALIL

; muunna merkkijonoparametrin desimaaliluvuksi
TULOSTA 2 * DESIMAALIL “5,5” ; tuloste: 11,0

MJONO

; muunna lukuparametrin merkkijonoksi
TULOSTA “Result: ” + MJONO 5 ; tuloste: Result: 5
TULOSTA 10 * MJONO 5 ; tuloste: 5555555555

NELIÖJUURI

TULOSTA NELIÖJUURI 100 ; tuloste: 10, neliöjuuri 100:sta

SINI

TULOSTA SINI 90 * PII/180 ; tuloste: 1,0 (sini 90° radiaaneina)

KOSINI

TULOSTA KOSINI 0 * PII/180 ; tuloste: 1,0 (kosini 0° radiaaneina)

LOG10

TULOSTA LOG10 100 ; tulostaa 2,0 (kymmenkantainen logaritmi luvusta 100)

PYÖRISTÄ

TULOSTA PYÖRISTÄ 3,8 ; tuloste: 4 (3,8 pyöristettynä)
TULOSTAT PYÖRISTÄ SATUNNAINEN 100 ; satunnainen kokonaisluku (0 <= x <= 100)

ITSEISARVO

TULOSTA ITSEISARVO -10 ; tuloste: 10, itseisarvo luvusta -10

LUKUMÄÄRÄ

TULOSTA LUKUMÄÄRÄ “text” ; tuloste: 4, sanan “text” kirjainmäärä
TULOSTA LUKUMÄÄRÄ [1, 2, 3] ; tuloste: 3, listan koko

JOUKKO

; Muunna listan Python-joukoksi
TULOSTA JOUKKO [4, 5, 6, 6] ; tuloste: {4, 5, 6}
TULOSTA JOUKKO [4, 5, 6, 6] | SET [4, 1, 9] ; tuloste: {1, 4, 5, 6, 9}, yhdiste
TULOSTA JOUKKO [4, 5, 6, 6] & JOUKKO [4, 1, 9] ; tuloste: {4}, leikkaus
TULOSTA SET ([4, 5, 6, 6]) - JOUKKO [4, 1, 9] ; tuloste: {5, 6}, joukkoerotus
TULOSTA JOUKKO [4, 5, 6, 6] ^ JOUKKO [4, 1, 9] ; tuloste: {1, 5, 6, 9}, symmetrinen erotus

ALUE

; Python-tyylinen listaus
TULOSTA ALUE 10 ; tuloste: [0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]
TULOSTA ALUE 3 10 ; tuloste: [3, 4, 5, 6, 7, 8, 9]
TULOSTA ALUE 3 10 3 ; tuloste: [3, 6, 9]

JOKAISELLE i ALUE:SSA 10 50 10 [ ; silmukassa [10, 20, 30, 40]
ETEEN i
VASEMMALLE 90
]

LISTA

; poista listan toistuvat alkiot käyttäen joukkoa ja listan muunnosta
TULOSTA LISTA (JOUKKO [1, 3, 5, 5, 2, 1]) ; tuloste: [1, 3, 5, 2]

PARI

Muunnos Python-pariksi (ei-muokattava lista)

TULOSTA PARI [4, 5]

LAJITELTU

Komento palauttaa lajitellun listan.

TULOSTA LAJITELTU [5, 1, 3, 4] ; tulostetaan [1, 3, 4, 5]

KORVAA

Korvaa merkkisarjoja käyttäen säännöllisiä lausekkeita (regex).

TULOSTA KORVAA ('t', 'T', "text") ; tuloste: TexT, t korvattu T:llä
TULOSTA KORVAA ("(.)", “\\1\\1", "text") ; tuloste: tteexxtt, jokainen kirjan kahdennettu

ETSI

Etsitään merkkisarjoja käyttäen säännöllisiä lausekkeita.

IF SEARCH (“\w”, "word") [ PRINT “Letter in the word.” ]

ETSIKAIKKI

Haetaan syötemerkkijonon kaikki merkkisarjat, jotka vastaavat annettua säännöllistä lauseketta (regex).

TULOSTA ETSIKAIKKI("\w+", "Koirat, kissat.") ; tulosteena ['Koirat', 'kissat'], sanojen luettelo.

MIN

TULOSTA PIENIN [1, 2, 3] ; tulosteena 1, listan pienin alkio

MAKS

TULOSTA SUURIN [1, 2, 3] ; tulosteena 3, listan suurin alkio

Värivakiot

KYNÄNVÄRI "HOPEA" ; asetus nimellä
KYNÄNVÄRI [1] ; asetus tunnisteella
KYNÄNVÄRI "~HOPEA" ; satunnainen hopeaväri

Tunniste

Nimi

MUSTA

HOPEA

HARMAA

VALKOINEN

PUNARUSKEA

PUNAINEN

PURPPURA

FUKSIA

VIHREÄ

LIMETTI

OLIIVI

KELTAINEN

LAIVASTO

SININEN

SINIVIHREÄ

SYAANI

PINKKI

TOMAATTI

ORANSSI

KULTA

VIOLETTI

TAIVAANSININEN

SUKLAA

RUSKEA

NÄKYMÄTÖN