Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Levágás

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

Lehetővé teszi, hogy egy beillesztett képnek csak egy levágott darabja jelenjen meg. A levágás csak a megjelenítést érinti, a beillesztett kép nem módosul. A levágás engedélyezéséhez ki kell jelölni a képet.

Az Impress és a Draw alkalmazásban nem jelenik meg párbeszédablak, amikor az ikonra kattint, azonban nyolc levágó fogantyú látható. Ha a levágáshoz a párbeszédablakot kívánja használni, nyissa meg egy kijelölt kép helyi menüjét, és válassza a Kép levágása menüparancsot.

A kép levágásához az egérrel mozgassa a nyolc levágó fogantyú bármelyikét.

ikon
Levágás

Levágás

Ezt a területet a képek átszabásához és átméretezéséhez használhatja, illetve arra, hogy fehér területeket rakjon a kép köré.

Arányok megtartása

Levágáskor megtartja a kép eredeti arányát, így csak a mérete változik.

Abszolút méret megtartása

Levágáskor megtartja a kép eredeti méretét, így csak az aránya változik. A kép arányának csökkentéséhez válassza ezt a rádiógombot, és írjon be negatív értékeket az alatta lévő mezőkbe. A kép arányának növeléséhez a mezőkbe pozitív értékeket írjon be.

Bal oldali

Ha az Arányok megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika bal oldalának levágásához, vagy egy negatív értéket, ha fehér csíkot szeretne adni a bal oldalához. Ha az Abszolút méret megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika vízszintes méretének megnöveléséhez, vagy egy negatív értéket a csökkentéséhez.

Jobb oldali

Ha az Arányok megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika jobb oldalának levágásához, vagy egy negatív értéket, ha fehér csíkot szeretne adni a jobb oldalához. Ha az Abszolút méret megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika vízszintes méretének megnöveléséhez, vagy egy negatív értéket a csökkentéséhez.

Felül

Ha az Arányok megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika tetejének levágásához, vagy egy negatív értéket, ha fehér csíkot szeretne adni a kép tetejéhez. Ha az Abszolút méret megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika függőleges méretének megnöveléséhez, vagy egy negatív értéket a csökkentéséhez.

Alul

Ha az Arányok megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika aljának levágásához, vagy egy negatív értéket, ha fehér csíkot szeretne adni a kép aljához. Ha az Abszolút méret megtartása beállítás ki van választva, adjon meg egy pozitív értéket a grafika függőleges méretének megnöveléséhez, vagy egy negatív értéket a csökkentéséhez.

Méretezés

A kiválasztott kép méretarányait változtatja meg.

Szélesség

Írja be százalékban a kijelölt kép szélességét.

Magasság

Adja meg százalékban a kijelölt kép magasságát.

Kép mérete

Megváltoztatja a kiválasztott kép méretét.

Szélesség

Adja meg a kijelölt kép szélességét.

Magasság

Írja be a kijelölt kép magasságát.

Eredeti méret

A kijelölt képet az eredeti méretére állítja vissza.