Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Auxiliar de funcions

From LibreOffice Help
Jump to: navigation, search

Obre l'Auxiliar de funcions, que us ajuda a crear fórmules de manera interactiva. Abans d'iniciar l'auxiliar, seleccioneu una cel·la o un interval de cel·les del full actual per determinar la posició en què s'inserirà la fórmula.

Trieu Insereix - Funció

Ctrl+F2

Feu clic a la Barra de fórmules

Icona
Auxiliar de funcions
Note.png {{{1}}}

L'Auxiliar de funcions té dues pestanyes: la pestanya Funcions s'utilitza per crear fórmules i la pestanya Estructura permet comprovar la construcció de les fórmules.

Pestanya de funcions

Llista de categories i de funcions

Categoria

Enumera les categories a les quals estan assignades les diverses funcions. Seleccioneu una categoria per visualitzar les funcions adequades en el camp de llista que apareix a sota. Seleccioneu "Totes" per visualitzar totes les funcions per ordre alfabètic, independentment de la categoria a la qual pertanyin. "Utilitzat per darrer cop" llista les últimes funcions que heu fet servir.

Funció

Mostra les funcions que s'han trobat a la categoria seleccionada. Feu doble clic per seleccionar una funció. Un sol clic mostra una descripció curta de la funció.

Matriu

Indica que la funció seleccionada s'ha d'inserir en l'interval de cel·les seleccionat com una fórmula matricial. Les fórmules matricials s'apliquen a diverses cel·les. Cada cel·la de la matriu conté la fórmula, no com a còpia sinó com una fórmula comuna que comparteixen totes les cel·les de la matriu.

L'opció Matriu és idèntica a l'ordre Ctrl+Maj+Retorn, que s'utilitza per introduir fórmules en el full i confirmar-les. La fórmula s'insereix com una fórmula matricial que s'indica mitjançant dos claus { }.

Note.png La mida màxima d'un interval de matriu és de 128 per 128 cel·les.

Camps d'entrada d'arguments

Quan feu doble clic en una funció, apareixen els camps d'entrada d'arguments a la part dreta del diàleg. Per seleccionar una referència de cel·la com a argument, feu clic a la cel·la directament o arrossegueu l'interval en el full mentre manteniu premut el botó del ratolí. També podeu introduir valors numèrics o d'altres tipus, o bé referències, directament en els camps corresponents del diàleg. Quan utilitzeu les entrades de data, assegureu-vos d'utilitzar el format correcte. Feu clic a D'acord per inserir el resultat en el full de càlcul.

Redueix / Augmenta

Feu clic a la icona Redueix per reduir el diàleg a la mida del camp d'entrada. Llavors és més fàcil marcar la referència requerida en el full. Les icones es converteixen automàticament a la icona Augmenta. Feu-hi clic per restaurar el diàleg a la seva mida original.

El diàleg es minimitza automàticament quan feu clic a un full amb el ratolí. Quan allibereu el botó, el diàleg es restaura i l'interval de referència definit amb el ratolí es realça al document amb un marc blau.

Icona
Redueix
Icona
Augmenta

Resultat de la funció

Quan introduïu els arguments a la funció, se'n calcula el resultat. Aquesta previsualització us informa si el càlcul es pot fer amb els arguments que s'han indicat. Si els arguments generen un error, es mostra un codi d'error.

Els arguments obligatoris s'indiquen mitjançant noms en negreta.

f(x) (segons quina sigui la funció seleccionada)

Permet accedir a un nivell subordinat de l'Auxiliar de funcions per incrustar una altra funció dins de la funció, en lloc d'incrustar-hi un valor o una referència.

Argument/Paràmetre/Referència de cel·la (segons la funció seleccionada)

El nombre de camps de text visibles depèn de la funció. Introduïu els arguments directament en els camps d'argument o feu clic en una cel·la de la taula.

Resultat

Mostra el resultat del càlcul o un missatge d'error.

Fórmula

Mostra la fórmula que s'ha creat. Escriviu les entrades directament o creeu la fórmula amb l'ajuda de l'auxiliar.

Enrere

Mou el focus a través dels components de la fórmula i els marca.

Tip.png Per seleccionar una única funció d'una fórmula complexa que consta de diverses funcions, feu doble clic a la funció a la finestra de fórmules.

Següent

Avança entre els elements que componen la fórmula en la finestra de fórmula. Aquest botó també es pot utilitzar per assignar funcions a la fórmula. Si seleccioneu una funció i feu clic al botó Següent, la selecció apareix a la finestra de fórmula.

Tip.png Feu doble clic en una funció a la finestra de selecció per transferir-la a la finestra de fórmules.

Cancel·la

Tanca el diàleg sense implementar-hi la fórmula.

D'acord

Finalitza l'Auxiliar de funcions i transfereix la fórmula a les cel·les seleccionades.

Llista de categories i de funcions

Pestanya d'estructura

En aquesta pàgina podeu visualitzar l'estructura de la funció.

Note.png Si inicieu l'Auxiliar de funcions mentre el cursor de cel·la està situat en una cel·la que ja conté una funció, s'obre la pestanya Estructura i mostra la composició de la fórmula actual.

Estructura

Mostra una representació jeràrquica de la funció actual. Per mostrar els arguments o amagar-los, feu clic en el signe més (+) o menys (-) que hi ha al davant.

Note.png Els punts blaus indiquen els arguments que s'han introduït correctament; els punts vermells representen tipus de dades incorrectes. Per exemple, si la funció SUMA conté un argument de text, aquest argument apareixerà en vermell perquè la funció SUMA només admet entrades numèriques.