Erilaisten ylä- tai alatunnisteiden määrittäminen

Jump to navigation Jump to search

Asiakirjan eri sivuilla voidaan käyttää eri ylä- ja alatunnuksia, mikäli sivuilla käytetään eri sivutyylejä. LibreOfficessa on useita esimääriteltyjä sivutyylejä, kuten Ensimmäinen sivu, Vasen sivu ja Oikea sivu. Tarvittaessa on luotavissa mukautettu sivutyylikin.

Käytettävissä on myös peilattu taitto, jos lisätään ylätunniste sivutyylille, jolla on erilaiset sisä- ja ulkomarginaalit. Tämän sivutyylivaihtoehdon käyttämiseksi valitaan Muotoilu - Sivu, napsautetaan Sivu-välilehteä ja Asettelu-alueella valitaan Sivun asettelu -ruudusta "Peilattu".

Esimerkiksi erilaisten ylätunnusten määrittämiseen parillisille ja parittomille sivuille asiakirjassa voidaan käyttää sivutyylejä.

1. Avaa uusi tekstiasiakirja.
  2. Valitse Muotoilu - Tyylit ja muotoilu ja napsauta Sivujen tyylit -kuvaketta Tyylit ja muotoilut -ikkunassa.
  3. Napsauta ensin kakkospainikkeella sivutyylien luettelosta "Oikea sivu" ja valitse sitten Muuta.
  4. Sivun tyyli -valintaikkunassa napsauta Ylätunniste-välilehteä.
  5. Valitse Ylätunniste käytössä ja napsauta Järjestelytyökalu-välilehteä.
  6. Valitse "Vasen sivu" Seuraava tyyli -ruudussa.
  7. Hyväksy OK:lla.
  8. Tyylit ja muotoilut -ikkunassa napsauta kakkospainikkeella "Vasen sivu"-merkintää luettelossa ja valitse Muuta.
  9. Sivun tyyli -valintaikkunassa napsauta Ylätunniste-välilehteä.
  10. Valitse Ylätunniste käytössä ja napsauta Järjestelytyökalu-välilehteä.
  11. Valitse "Oikea sivu" Seuraava tyyli -ruudussa.
  12. Hyväksy OK:lla.
  13. Kaksoisnapsauta "Oikea sivu" -riviä sivutyylien luettelossa tyylin käyttämiseksi käsiteltävällä sivulla.
  14. Syötä tekstiä tai kuvia Vasen sivu -tyylin ylätunnisteeseen. Sen jälkeen kun seuraava sivu on lisätty asiakirjaan, syötä tekstiä tai kuvia Oikea sivu -tyylin ylätunnisteeseen.

Aiheeseen liittyvää

Ylä- ja alatunnisteista

Käsiteltävään sivuun perustuvan sivutyylin luominen

Luvun nimi ja numero ylä- tai alatunnisteeseen

Ylä- ja alatunnisteiden muotoilu