Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Pagina-opmaakprofielen maken en toepassen

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

LibreOffice gebruikt pagina-opmaakprofielen om de lay-out van een pagina te specificeren, inclusief de afdrukstand, achtergrond, marges, kopteksten, voetteksten en tekstkolommen van de pagina. Als u de lay-out van een individuele pagina in een document wilt wijzigen, moet u een aangepast pagina-opmaakprofiel maken en op de pagina toepassen.

Afdrukstand wijzigen

Pagina-achtergrond wijzigen

Zo definieert u een nieuw pagina-opmaakprofiel:

1. Kies Opmaak - Stijlen en opmaak .
  2. Klik op het pictogram Pagina-opmaakprofielen.
  3. In de lijst met pagina-opmaakprofielen klikt u met de rechtermuisknop op een item en kiest u Nieuw.
  4. Op de tab Beheren typt u een naam in het vak Naam.
  5. U kunt het volgende doen:
  • Om het eigen pagina-opmaakprofiel toe te passen op een enkele pagina, kiest u het standaard pagina-opmaakprofiel, dat in uw document wordt gebruikt, in het vakje Volgend profiel.
  • Om het eigen pagina-opmaakprofiel op meer dan een pagina toe te passen, selecteert u zijn naam in het vakje Volgend profiel. Om te stoppen met het gebruik van dit profiel, voegt u een handmatige nieuwe pagina in en kent u het een ander pagina-opmaakprofiel toe.
  1. Gebruik de tabbladen in het dialoogvenster om de layout-opties voor het pagina-opmaakprofiel in te stellen, en klik dan op OK.

Zo past u een pagina-opmaakprofiel toe:

1. Klik in de pagina waarop u het pagina-opmaakprofiel wilt toepassen.
  2. Kies Opmaak - Stijlen en opmaak en klik dan op het pictogram Pagina-opmaakprofielen.
  3. Dubbelklik op een naam in de lijst.

Zo past u een pagina-opmaakprofiel op een nieuwe pagina toe:

1. Klik in het document op de plaats waar u een nieuwe pagina wilt laten beginnen.
  2. Kies Invoegen - Handmatig einde.
  3. Selecteer Pagina-einde.
  4. In het vak Opmaakprofiel selecteert u het pagina-opmaakprofiel dat u wilt toepassen op de pagina die na het handmatige einde volgt.
  5. Klik op OK.

Verwante onderwerpen

Paginanummers

Over kop- en voetteksten

Een pagina-opmaakprofiel maken op basis van de huidige pagina

Hoofdstuknaam of -nummer invoegen in een kop- of voettekst

Kop- of voetteksten opmaken

De standaardsjabloon wijzigen