Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Oldal tájolásának módosítása (Fekvő vagy Álló)

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

A Writer szöveges dokumentumainak minden oldaltulajdonságát, mint például az oldal tájolását, az oldal stílusa határozza meg. Alapértelmezett beállításként az új szöveges dokumentum az „Alapértelmezett” oldalstílust alkalmazza minden oldalra. Ha megnyit egy létező szöveges dokumentumot, lehet, hogy a különböző oldalakra különböző stílusok vannak alkalmazva.

Fontos tudni azt, hogy egy oldal tulajdonságain végzett módosítások csak az azonos stílusú oldalakra vannak hatással. Az aktuális oldalstílus az alsó ablakszegélyen, az állapotsorban van feltüntetve.

Oldaltájolás módosítása az összes oldalra

Ha a szöveges dokumentum minden oldala azonos stílusú, akkor az oldal tulajdonságait közvetlenül módosíthatja:

 1. Válassza a Formátum - Oldal menüparancsot.
 2. Kattintson az Oldal fülre.
 3. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.
 4. Kattintson az OK gombra.

Csak néhány oldal tájolásának megváltoztatása

A LibreOffice oldalstílusokat használ egy dokumentum oldalai tájolásának megadásához. Az oldalstílus több oldaltulajdonságot határoz meg, például az előfejet és élőlábat vagy a margókat. Módosíthatja az aktuális oldal „Alapértelmezett” oldalstílusát, vagy meghatározhatja a saját oldalstílusát, és azt alkalmazhatja a szöveg bármely részére

Ennek a súgóoldalnak a végén részletesen ismertetjük az oldalstílusok hatókörét. Ha nem tájékozott az oldalstílusok terén, olvassa el az oldal végén található részt.

Note.png A karakter- és a bekezdésstílusokkal ellentétben az oldalstílusok nem ismerik a hierarchiát. Egy meglévő oldalstílus alapján létrehozhat új oldalstílust, de amikor később módosítja a forrásstílust, az új stílus nem örökli automatikusan a módosításokat.

Ha az összes, ugyanaz az oldalstílust alkalmazó oldal tájolását módosítani szeretné, először egy oldalstílusra lesz szüksége, amit alkalmazhat az oldalakra.

 1. Válassza a Formátum - Stílusok és formázás menüparancsot.
 2. Kattintson az Oldalstílusok ikonra.
 3. Az egér jobb oldali gombjával kattintson egy oldalstílusra, és válassza az Új lehetőséget. Az új oldalstílus kezdetben ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kiválasztott oldalstílus.
 4. A Szervező lapon írjon be egy nevet az oldalstílusnak a Név mezőbe, például "Saját fekvő".
 5. A Következő stílus mezőben válassza ki azt az oldalstílust, amelyet az új stílust használó oldalt követő oldalra szeretne alkalmazni. A súgóoldal végén olvassa el az oldalstílusok hatóköréről szóló részt.
 6. Kattintson az Oldal fülre.
 7. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.
 8. Kattintson az OK gombra.

Létrehozott egy megfelelő oldalstílust „Saját fekvő” néven. Az új stílus alkalmazásához a Stílusok és formázás ablakban kattintson duplán a „Saját fekvő” oldalstílusra. Az oldalstílusok aktuális hatókörében az összes oldal megváltozik. Ha a „következő stílus” eltérő, akkor az oldalstílusok aktuális hatókörének csak az első oldala változik meg.== Az oldalstílusok hatóköre ==

A LibreOffice programban ügyelni kell az oldalstílusok hatókörére, azaz arra, hogy a szöveges dokumentum mely részét érinti az oldalstílus módosítása.

Egy oldal hosszúságú stílusok

Az oldalstílus meghatározható úgy is, hogy csak egy oldalra legyen érvényes. Az „Első oldal” stílus erre egy példa. Ezt úgy kell beállítani, hogy egy másik oldalstílust „következő stílusként” kell meghatározni a Formátum - Oldal - Szervező lapon.

Az egy oldal hosszúságú stílus az aktuális oldalstílus-tartomány alsó szegélyétől indul a következő oldaltörésig. A következő oldaltörés automatikusan megjelenik, amikor a szöveg átfut a következő oldalra, ezt „lágy oldaltörésnek” is nevezik. Beszúrhat kézi oldaltörést is.

Ha kézi oldaltörést szeretne beszúrni az aktuális kurzorpozícióhoz, nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt, vagy válassza a Beszúrás - Töréspont menüparancsot, és a megjelenő párbeszédablakon kattintson az OK gombra.

Oldalstílus hatókörének kézi beállítása

Az „Alapértelmezett” oldalstílus nem állít be eltérő „következő stílust” a Formátum - Oldal - Szervező lapon. Ehelyett a „következő stílus” szintén „Alapértelmezett” lesz. Minden oldalstílus, amelyet ugyanaz az oldalstílus követ, több oldalon keresztül átnyúlhat. Az oldalstílusok alsó és felső szegélyét az „oldaltörések stílussal” határozza meg. Minden két „oldaltörések stílussal” közötti oldal ugyanazzal a stílussal rendelkezik.

„Oldaltörés stílussal” tulajdonságot beszúrhat közvetlenül a kurzor állásához, vagy az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot alkalmazhatja bekezdésekre vagy bekezdésstílusokra.

Használja az alábbi parancsok bármelyikét:

 • Ha a kurzor aktuális állásához „oldaltörés stílussal” tulajdonságot szeretne beilleszteni válassza a Beszúrás - Töréspont lehetőséget, válasszon Stílus nevet a listából, és kattintson az OK gombra.
 • Ha az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot az aktuális bekezdésre szeretné alkalmazni, válassza a Formátum - Bekezdés- Szövegbeosztás lehetőséget. A töréspontok területen aktiválja az Engedélyezés és az Oldalstílussal lehetőségeket. A listából válasszon egy oldalstílusnevet.
 • Ha az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot az aktuális bekezdésstílusra szeretné alkalmazni, a helyi menüben válassza a Bekezdés stílusának szerkesztése lehetőséget. Kattintson a Szövegbeosztás fülre. A töréspontok területen aktiválja az Engedélyezés és az Oldalstílussal lehetőségeket. A listából válasszon egy oldalstílusnevet.
 • Ha az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot kiválasztott bekezdésstílusra szeretné alkalmazni, válassza a Formátum - Stílusok és formázás lehetőséget. Kattintson a Bekezdésstílusok ikonra. Az egér jobb oldali gombjával kattintson a módosítandó bekezdésstílusra, és kattintson a Módosítás gombra. Kattintson a Szövegbeosztás fülre. A töréspontok területen aktiválja az Engedélyezés és az Oldalstílussal lehetőségeket. A listából válasszon egy oldalstílusnevet.

Kapcsolódó témakörök

Az élőfejekről és élőlábakról

Oldalstílus létrehozása az aktuális oldal alapján

Fejezetnév és fejezetszám beszúrása élőfejbe és élőlábba

Élőfejek és élőlábak formázása