Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Over kop- en voetteksten

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

Kop- en voetteksten zijn gebieden in de paginamarges boven en onder waaraan u tekst of afbeeldingen kunt toevoegen. Kop- en voetteksten worden aan het huidige pagina-opmaakprofiel toegevoegd. Elke pagina die hetzelfde opmaakprofiel gebruikt, krijgt automatisch de kop- of voettekst die u toevoegt. U kunt Velden, zoals paginanummers en hoofdstuktitels, in kop- en voetteksten in een tekstdocument invoegen.

Note.png Het pagina-opmaakprofiel voor de huidige pagina wordt in de Statusbalk weergegeven.
  • Wilt u een koptekst aan een pagina toevoegen, dan kiest u Invoegen - Koptekst en selecteert u in het submenu het pagina-opmaakprofiel voor de huidige pagina.
  • Wilt u een voettekst aan een pagina toevoegen, dan kiest u Invoegen - Voettekst en selecteert u in het submenu het pagina-opmaakprofiel voor de huidige pagina.
  • U kunt ook Opmaak - Pagina kiezen, op de tab Koptekst of Voettekst klikken, en vervolgens Koptekst activeren of Voettekst activeren selecteren. Wis het keuzevak Links/rechts dezelfde inhoud als u verschillende kop- en voetteksten voor even en oneven pagina's wilt definiëren.
  • Als u verschillende kop- of voetteksten in uw document wilt gebruiken, moet u ze aan verschillende Pagina-opmaakprofielen toevoegen, en de opmaakprofielen dan op de pagina's toepassen waar u de kop- of voetteksten wilt weergeven.

Kop- en voetteksten in HTML-documenten

Sommige opties voor kop- en voetteksten zijn ook beschikbaar voor HTML-documenten. Kop- en voetteksten worden niet ondersteund door HTML en worden in plaats daarvan met speciale tags geëxporteerd, zodat ze in een browser bekeken kunnen worden. Kop- en voetteksten worden alleen naar HTML-documenten geëxporteerd als ze in de modus Web-layout zijn ingeschakeld. Wanneer u het document opnieuw in LibreOffice opent, worden de kop- en voetteksten correct weergegeven, inclusief eventueel ingevoegde velden.