Ylä- ja alatunnisteista

Jump to navigation Jump to search

Ylä- ja alatunnisteet ovat sivun ylä- ja alamarginaalin alueita, jonne voi lisätä tekstiä tai kuvia. Ylä- ja alatunnisteet tulevat lisätyiksi vallitsevalla sivutyylillä. Mikä tahansa sivu, jossa käytetään samaa sivutyyliä, saa välittömästi lisättävän ylä- tai alatunnisteen. Tekstiasiakirjan ylä- ja alatunnisteisiin voi lisätä kenttiä, kuten sivunumeroita ja lukujen otsikoita.

Note.png Käsiteltävän sivun sivutyyli näkyy tilariviltä.
  • Ylätunnisteen lisäämiseksi sivulle valitaan ensin Lisää - Ylätunniste ja valitaan sitten alavalikosta käsiteltävän sivun sivutyyli.
  • Alatunnisteen lisäämiseksi sivulle valitaan ensin Lisää - Alatunniste ja valitaan sitten alavalikosta käsiteltävän sivun sivutyyli.
  • Voidaan myös valita Muotoilu - Sivu, napsauttaa Ylätunniste- tai Alatunniste-välilehteä ja sitten merkitä Ylätunniste käytössä tai Alatunniste käytössä. Tyhjennetään Sama sisältö vasemmalla ja oikealla -valintaruutu, mikäli halutaan määrittää erilaisen ylä- ja alatunnisteet parillisille ja parittomille sivuille.
  • Monenlaisten ylä- ja alatunnisteiden käyttämiseksi asiakirjassa tunnisteet lisätään erilaisiin sivutyyleihin ja käytetään sitten näitä tyylejä sivuilla, joilla vastaavien ylä- tai alatunnisteiden halutaan näkyvän.

HTML-asiakirjan ylä- ja alatunnisteet

Eräät ylä- ja alatunnistevaihtoehdot ovat saatavilla myös HTML-asiakirjoissa. HTML ei tue ylä- ja alatunnisteita ja ne viedäänkin erityisinä muotoilukoodeina, niin että ne ovat nähtävissä selaimella. Ylä- ja alatunnisteet viedään HTML-asiakirjoihin vain, jos ne on upotettu Web-asettelutilassa. Kun asiakirja avataan uudestaan LibreOfficessa, ylä- ja alatunnisteet esitetään oikein, sisältäen mahdollisesti lisätyt kentät.