Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Keresés és csere a Writerben

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

Szöveges dokumentumokban szavakra, formázásokra, stílusokra és egyebekre lehet keresni. Navigálhat egyik találattól a következőig, vagy kijelölheti egyszerre a keresés összes eredményét, majd új formátumot alkalmazhat rájuk, vagy kicserélheti a szavakat más szövegre.

Keresés és csere párbeszédablak

Ha az egész dokumentumban akar keresni, a Keresés és csere párbeszédablakot úgy nyissa meg, hogy közben nincs kijelölve szöveg. Ha csak a dokumentum egy részében akar keresni, először jelölje ki a szövegrészt, majd nyissa meg a Keresés és csere párbeszédablakot.

Szöveg kereséséhez

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.
 2. A Keresett szöveg mezőben adja meg a keresni kívánt szöveget.
 3. Kattintson a Keresés vagy a Mindet keresi gombra.

A Keresés gombra kattintás után a Writer megjeleníti azt a következő szöveget, amely a keresési kifejezéssel azonos. A szöveg közben látszik és szerkeszthető, ha újra a Keresés gombra kattint, akkor a következő találatra ugrik.

Ha bezárta a párbeszédablakot, egy billentyűkombinációval (Ctrl+Shift+F) keresheti meg a következő szöveget a párbeszédablak megnyitása nélkül.

A másik lehetőség az, hogy a dokumentumablak jobb alsó sarkában lévő ikonokat használva ugrik a következő találatra vagy a dokumentum bármely másik objektumára.

A Mindet keresi gombra kattintás után a Writer kijelöli az összes olyan szöveget, amely megegyezik a keresési kifejezéssel. Ekkor például egyszerre állíthatja be az összes szöveget félkövérre, vagy alkalmazhat egy karakterstílust.

Szöveg cseréjéhez

Note.png A kereséssel ellentétben a szöveg cseréje nem korlátozható csak az aktuális kijelölésre.
 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.
 2. A Keresett szöveg mezőben adja meg a keresni kívánt szöveget.
 3. Írja be a szöveget a Csere erre mezőbe, amellyel a keresés eredményét le akarja cserélni.
 4. Kattintson a Csere vagy a Mindet cseréli gombra.

Ha a Csere gombra kattint, a Writer az aktuális kurzorpozíciótól kezdve az egész dokumentumban keresi a Keresett szöveg mezőben megadott szöveget. Ha megtalálta a szöveget, a Writer kiemeli a szöveget, és felhasználói beavatkozásra vár. Kattintson a Csere gombra, hogy lecserélje a kiemelt szöveget a Csere erre mező tartalmára. Kattintson a Keresés gombra, hogy a következő találatra ugorjon, és ne cserélje le az aktuális kijelölést.

Ha a Mindent cseréli gombra kattint, a Writer a keresett szövegre illeszkedő összes előfordulást lecseréli.

Stílusok kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos bekezdésstílus van hozzárendelve, például a "Címsor 2" stílus.

 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.
 2. Kattintson a Több beállítás gombra a párbeszédablak kibővítéséhez.
 3. Jelölje be a Stílusok keresése négyzetet.
  A Keresett szöveg mező egy listamezővé válik, amelyből az aktuális dokumentumban megtalálható bármelyik bekezdésstílust kiválaszthatja.
 4. Válassza ki a stílust, amelyet keres, majd kattintson a Keresés vagy a Mindet keresi gombra.

Formázások kereséséhez

Tegyük fel, hogy egy dokumentumban az összes olyan szöveget meg akarja találni, amelyhez egy bizonyos karakterformázás van hozzárendelve.

Note.png A formázásra keresés csak a közvetlenül alkalmazott karakterformázásokat találja meg, a stílus részeként alkalmazásra került jellemzőket nem.
 1. Válassza a Szerkesztés - Keresés és csere menüparancsot a Keresés és csere párbeszédpanel megnyitásához.
 2. Kattintson a Több beállítás gombra a párbeszédablak kibővítéséhez.
 3. Kattintson a Formátum gombra.
 1. Kattintson a Keresés vagy az Mindet keresi gombra.

Több beállítás

A hasonlóságon alapuló keresés az olyan szövegeket találja meg, amelyek majdnem megegyeznek a keresett szöveggel. Az eltérő karakterek megengedett száma beállítható.

Jelölje be a Hasonló hangzásúak is négyzetet, és opcionálisan kattintson a ... gombra a beállítások módosításához. (Magyar szövegeknél megfelel, ha mindhárom beállítást 1-re állítja.)

Tip.png Ha engedélyezte az ázsiai nyelvek támogatását az Eszközök - Beállítások - Nyelvi beállítások - Nyelvek alatt, akkor a Keresés és csere párbeszédablak ázsiai szövegek kereséséhez is ad beállítási lehetőségeket.

A Navigátor

A Navigátor az objektumok megkeresésének és kijelölésének legfőbb eszköze. A Navigátor használatával fejezeteket helyezhet át és rendezhet át. A Navigátor a dokumentum vázát jeleníti meg.

Válassza a Szerkesztés - Navigátor menüparancsot a Navigátor ablak megnyitásához.

Használja a Navigátort objektumok és hivatkozások beszúrására a dokumentumon belül vagy különböző megnyitott dokumentumok között. További információért lásd a Navigator leírását.

A kis Navigátor ablak megnyitásához kattintson a kék kört tartalmazó ikonra a dokumentum bal alsó sarkában.

A kis Navigátor ablak segítségével gyorsan a következő objektumra ugorhat, vagy megkeresheti a szöveg következő előfordulását a dokumentumban.


Related Topics

Navigátor a szöveges dokumentumokhoz

Helyettesítő karakterek használata szöveg keresésénél

Jellemzők keresése

Reguláris kifejezések listája

Sortörések eltávolítása

Keresés és csere a Calcban