Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Függvénytündér

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

Megnyitja a Függvénytündért, amely segítségére lesz a képletek interaktív elkészítésében. A tündér elindítása előtt válasszon ki az aktuális munkalapból egy cellát vagy egy cellatartományt, ahová be szeretné majd illeszteni a képletet.

Válassza a Beszúrás - Függvény menüparancsot.

Ctrl+F2

A Képlet eszköztáron kattintson a következőre:

Ikon
Függvénytündér
Note.png {{{1}}}

A Függvénytündér két lappal rendelkezik: A Függvények lapon képleteket hozhat létre, míg a Struktúra lapon a képlet felépítését ellenőrizheti.

Függvények lap

Kategóriák és függvények felsorolása

Kategória

Az összes olyan kategória felsorolása, amelyhez függvények tartoznak. Jelöljön ki egy kategóriát, és a megfelelő függvények megjelenítésre kerülnek a mező alatt található listában. Ha – tekintet nélkül a kategóriára – az összes függvényt ábécé-sorrendben meg akarja jeleníteni, akkor válassza az „Összes” beállítást. Az „Utoljára használt” az utoljára használt függvények listáját jeleníti meg.

Függvény

Megjeleníti a kijelölt kategóriába tartozó függvényeket. Kattintson duplán a függvény kijelöléséhez. Egyszeres kattintással egy rövid leírást kap a függvényről.

Adattömb

Megadja, hogy a kijelölt függvény a kijelölt cellákba tömbképletként kerüljön beillesztésre. A tömbképletek több cellán működnek. A terület minden egyes cellája tartalmazza a képletet, nem másolatként, hanem egy, az összes tömbcella között megosztott, közös képletként.

Az Adattömb lehetőség megegyezik a Ctrl+Shift+Enter billentyűparanccsal, amellyel képleteket lehet megadni és jóváhagyni a munkalapban. A képlet mátrixképletként lesz létrehozva, amit két kapcsos zárójel { } jelez.

Note.png Egy tömbtartomány maximális mérete 128×128 cella.

Argumentumbeviteli mezők

Ha duplán kattint egy függvényre, akkor a párbeszédablak jobb oldalán megjelennek az argumentumbeviteli mezők. Cellahivatkozás argumentumkénti kijelöléséhez kattintson közvetlenül egy cellában, vagy az egérgomb lenyomva tartásával jelölje ki a kívánt tartományt a munkalapon. Ezen kívül szám- és egyéb értékeket, illetve hivatkozásokat közvetlenül a párbeszédablak megfelelő celláiban is megadhat. Dátumbejegyzések használatakor győződjön meg róla, hogy a megfelelő formátumot használja. Az eredmények táblázatba történő beszúrásához kattintson az OK gombra.

Zsugorítás / Maximalizálás

Kattintson a Zsugorítás ikonra a párbeszédablak beviteli mező méretűre való csökkentéséhez. Így könnyebb a szükséges hivatkozást megjelölni a lapon. Az ikon ezután automatikusan átalakul a Maximalizálás ikonná. Erre kattintva a párbeszédablakot visszaállíthatja eredeti méretére.

A párbeszédablak automatikusan minimalizálódik, ha egy munkalapra kattint az egérrel. Amint felengedi az egérgombot, a párbeszédablak mérete visszaáll, és az egérgombbal meghatározott hivatkozási tartományt egy kék színű keret fogja jelezni a dokumentumban.

Ikon
Zsugorítás
Ikon
Maximalizálás

Fv. eredménye

A függvény argumentumainak megadását követően az eredmény azonnal kiszámításra kerül. Az előnézet jelzi, hogy a számítás elvégezhető-e a megadott argumentumokkal. Ha az argumentumok hibát eredményeznek, akkor a megfelelő hibakód jelenik meg.

A kötelező argumentumokat félkövér betűtípus jelöli.

f(x) (a kiválasztott függvénytől függ)

A Függvénytündér egy alszintjét teszi elérhetővé, ezzel a függvénybe nemcsak értékek vagy hivatkozások, hanem további függvények is beágyazhatók.

Argumentum/Paraméter/Cellahivatkozás (a kiválasztott függvénytől függ)

A megjelenített szövegmezők száma a függvénytől függ. Argumentumokat megadhat közvetlenül az argumentum mezőkben, illetve kattinthat a táblázat egyik cellájára.

Eredmény

Megjeleníti a számítás eredményét vagy a hibaüzenetet.

Képlet

Megjeleníti a létrehozott képletet. A bejegyzéseket megadhatja közvetlenül, vagy a képlet létrehozásához igénybe veheti a tündér segítségét.

Vissza

A fókuszt hátraviszi a képlet összetevői közt, és közben megjelöli azokat.

Tip.png Egy több függvényt tartalmazó összetett képlet egy függvényének kiválasztásához kattintson duplán a függvényre a képlet ablakában.

Tovább

A képletablakban továbblép a képletelemek között. A gomb segítségével ezen kívül függvényeket rendelhet a képlethez. Ha egy függvényt kijelöl, majd a Tovább gombra kattint, akkor a képletablakban megjelenik a kijelölés.

Tip.png Kattintson duplán a kiválasztó ablakban egy függvényre ahhoz, hogy átvigye azt a képlet ablakába.

Mégse

Bezárja a párbeszédablakot a képlet létrehozása nélkül.

OK

Befejezi a Függvénytündér működését, a képletet pedig megjeleníti a kijelölt cellában, illetve cellákban.

Kategóriák és függvények felsorolása

Struktúra lap

Ezen a lapon megtekintheti a függvény felépítését.

Note.png Ha a Függvénytündér funkció elindításakor a kurzor egy függvényt már tartalmazó cellában van, akkor a Struktúra lap jelenik meg, amely megjeleníti az aktuális képlet szerkezetét.

Struktúra

Megjeleníti a jelenlegi függvény hierarchikus reprezentációját. Az argumentumokat az argumentum előtti plusz- vagy mínuszjelre való kattintással lehet elrejteni vagy megjeleníteni.

Note.png A helyesen megadott argumentumokat kék pontok jelölik. A helytelen adattípusokat vörös pontok jelölik. Például: ha a SZUM függvény egyik argumentuma szöveg típusú, akkor ez vörössel jelenik meg, mivel a SZUM kizárólag számbejegyzések használatát engedi meg.