Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

A LibreOffice Writer funkciói

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search

A LibreOffice Writer segítségével grafikákat, táblázatokat vagy diagramokat tartalmazó szöveges dokumentumokat tervezhet és állíthat elő. A kész dokumentumokat ezután számos különböző formátumba mentheti, többek között a szabványosított OpenDocument (ODF), Microsoft Word vagy HTML formátumba. Ezen kívül a dokumentumait PDF formátumba is exportálhatja.

Írás

A LibreOffice Writer segítségével alapvető dokumentumokat, például feljegyzéseket, faxokat, leveleket, önéletrajzokat és körleveleket, valamint hosszabb, összetettebb, illetve több részből álló dokumentumokat is létrehozhat, amelyek irodalomjegyzéket, hivatkozási táblázatokat és más jegyzékeket is tartalmazhatnak.

A LibreOffice Writer olyan hasznos funkciókat is tartalmaz, mint a helyesírás-ellenőrző, a szókincstár, az automatikus javítás és az elválasztás, valamint számos sablonnal is rendelkezik, majdnem mindenféle felhasználásra. Saját sablonokat is létrehozhat a Tündérek segítségével.

Tervezés és strukturálás

A LibreOffice a dokumentumok megtervezését segítő eszközök széles választékát kínálja. A Stílusok és formázás ablak segítségével létrehozhatja, kioszthatja és módosíthatja az egyes bekezdésekhez, karakterekhez keretekhez és oldalakhoz tartozó stílusokat. Ezenfelül a Navigátor segít gyorsan mozogni a dokumentumon belül, áttekintheti a dokumentum szerkezeti felépítését, és nyomon követheti a dokumentumba beszúrt objektumokat.

Különböző jegyzékeket és táblázatokat is létrehozhat a szöveges dokumentumokban. Az egyes jegyzékek és táblázatok felépítését és megjelenítési módját az egyedi igényeihez szabhatja. Az élő hiperhivatkozások és a könyvjelzők segítségével közvetlenül egy szöveg adott elemére lehet ugrani.

Kiadványszerkesztés a LibreOffice Writer programmal

A LibreOffice Writer számos kiadványszerkesztő- és rajzolóeszközt tartalmaz, ezzel segítve a professzionálisan stilizált dokumentumok, mint például brosúrák, hírlevelek és meghívók készítését. A dokumentumokat formázhatja több-hasábos elrendezés, szövegkeretek, képek, táblázatok

Számítások

és más objektumok segítségével. A szöveges dokumentumok a LibreOffice programban beépíttet számítási funkcióval rendelkeznek, amelynek segítségével kifinomult számításokat végezhet és logikai kapcsolatokat hozhat létre. Könnyedén hozhat létre egy táblázatot egy szöveges dokumentumban a számítások elvégzéséhez.

Rajzok létrehozása

A LibreOffice Writer rajzeszközével rajzokat, grafikákat, jelmagyarázatokat és más grafikai elemeket illeszthet be közvetlenül a szöveges dokumentumokba.

Képek beszúrása

Különböző formátumú , például JPG- vagy GIF-képeket szúrhat be a szöveges dokumentumba. Ezenkívül rendelkezésre állnak a Képtár clipart-képgyűjteménye, a Betűbűvész-képtár pedig lenyűgöző betűhatásokat készíthet.

Rugalmas alkalmazásfelület

A program felületét úgy tervezték, hogy azt a saját igényei szerint átalakíthassa, beleértve a menüket és az ikonokat is. A program különböző ablakait, például a Stílusok és formázás ablakot vagy a Navigátort lebegő ablakként tetszés szerint áthelyezheti. Egyes ablakokat dokkolhat is a munkaterület széléhez.

Fogd és vidd

A fogd és vidd módszer használatával gyorsan és hatékonyan kezelheti a dokumentumokat a LibreOffice programban. Például, fogd és vidd módszerrel objektumokat (például a Képtárból képeket) húzhat át egyik helyről a másikra ugyanabban a dokumentumban, vagy megnyitott LibreOffice-dokumentumok között.

Súgófunkciók

Használhatja a Súgórendszert mint a LibreOffice-alkalmazások teljes leírását, beleértve az egyszerű és összetettebb feladatok útmutatásait is.