Warning: This Help page is relevant to LibreOffice up to version 6.0.
For updated Help pages, visit https://help.libreoffice.org.

Tecles de drecera generals de l'LibreOffice

From LibreOffice Help
Jump to navigation Jump to search
Note.png Algunes de les tecles de drecera poden estar assignades al vostre sistema d'escriptori. Les tecles que estan assignades al vostre sistema d'escriptori no estan disponibles per a LibreOffice. Proveu d'assignar tecles diferents per a LibreOffice, a Eines - Personalitza - Teclat, o bé en el vostre sistema d'escriptori.

Utilització de les tecles de drecera

Moltes funcions de l'aplicació es poden activar mitjançant les tecles de drecera. Per exemple, les tecles de drecera Ctrl+O apareixen al costat de l'opció Obre del menú Fitxer. Si voleu accedir a aquesta funció fent servir les dreceres, premeu la tecla Ctrl i la tecla O. Deixeu anar les dues tecles quan hagi aparegut el quadre de diàleg.

Quan utilitzeu l'aplicació, podeu triar entre utilitzar el ratolí o el teclat per a gairebé totes les operacions disponibles.

Crida de menús amb tecles de drecera

Alguns dels caràcters que es mostren en la barra de menú apareixen subratllats. Podeu accedir directament a aquests menús si premeu el caràcter subratllat juntament amb la tecla d'alternativa. Un cop s'obre el menú, tornen a aparèixer caràcters subratllats. Per accedir a aquests elements de menú, premeu directament la tecla de caràcter subratllat.

Utilització de les tecles de drecera per controlar els diàlegs

Sempre hi ha un element realçat en qualsevol diàleg (en general, es mostra en un marc interromput). Aquest element, que pot ser un botó, un camp d'opció, una entrada d'un quadre de llista o una casella de selecció, sol tenir el focus. Si el punt focal és un botó, en prémer Retorn s'executa com si s'hi hagués fet clic. Per activar o desactivar una casella de selecció cal prémer la tecla espaiadora. Si un camp d'opció té el focus, es poden utilitzar les tecles de cursor per canviar l'opció activada. Utilitzeu la tecla de tabulació per anar d'un element o una àrea al següent; utilitzeu Maj+Tab per navegar en sentit contrari.

En prémer la tecla d'escapada, es tanca el diàleg sense desar els canvis. Si fixeu el focus en un botó, no només veureu una línia de punts que emmarca el nom del botó, sinó que també apareixerà una ombra gruixuda sota el botó seleccionat. Això indica que, si sortiu del diàleg prement la tecla de retorn, és el mateix que prémer el botó corresponent.

Tecles de drecera per a les accions del ratolí

Si utilitzeu la utilitat d'arrossegar i deixar anar, seleccioneu amb el ratolí o feu clic en objectes i noms, podeu utilitzar les tecles Maj, Ctrl i, ocasionalment, Alt, per accedir a altres funcions. Les funcions disponibles quan es premen les tecles durant el procés d'arrossegar i deixar anar s'indiquen amb el canvi de forma de la busca. Quan se seleccionen fitxers o altres objectes, les tecles de modificació poden ampliar la selecció (les funcions s'expliquen quan es poden aplicar). La disponibilitat d'aquesta funció depèn del vostre Gestor de finestres X.

Camps d'entrada de text pràctics

1. Podeu obrir un menú contextual, que conté algunes de les ordres més utilitzades.
  2. Utilitzeu la drecera Maj+Ctrl+S per obrir el diàleg Caràcters especials i inserir un caràcter especial o més.
  3. Utilitzeu Ctrl+A per seleccionar tot el text. Utilitzeu les fletxes dreta o esquerra per eliminar la selecció.
  4. Feu doble clic sobre una paraula per seleccionar-la.
  5. Un triple clic en una camp d'entrada de text selecciona tot el camp. Un triple clic en un document de text selecciona la frase actual.
  6. Utilitzeu Ctrl+Supr per suprimir tot el que hi ha des de la posició del cursor fins al final de la paraula.
  7. Si premeu Ctrl i la fletxa dreta o esquerra, el cursor saltarà de paraula en paraula; si també premeu la tecla de majúscules, se seleccionarà una paraula després d'una altra.
  8. La tecla d'inserció s'utilitza per commutar entre el mode d'inserció i el mode de sobreescriptura, i al revés.
  9. La utilitat d'arrossegar i deixar anar es pot utilitzar a l'interior i a l'exterior d'un quadre de text.
  10. La drecera Ctrl+Z s'utilitza per desfer modificacions, una darrere l'altra; el text tindrà l'aparença que tenia abans del primer canvi.
  1. L'LibreOffice té una funció de compleció automàtica que s'activa en alguns quadres de text i de llista. Per exemple, si introduïu ~/a en el camp URL, la funció de compleció automàtica mostrarà el primer fitxer o directori situat a la vostra carpeta d'usuari que comenci per la lletra "a".
  2. Utilitzeu la tecla fletxa avall per desplaçar-vos per la resta de fitxers i directoris. Utilitzeu la tecla fletxa dreta per mostrar també un subdirectori en el camp URL, en cas que n'hi hagi. La compleció automàtica ràpida està disponible si premeu la tecla de final després d'introduir part de l'URL. Quan trobeu el document o el directori que voleu, premeu Retorn.

Interrupció de macros

Si voleu interrompre una macro que s'està executant, premeu Maj+Ctrl+Q.

Llista de les tecles de drecera generals de l'LibreOffice

Les tecles de drecera es mostren a la dreta de les llistes de menú, al costat de l'ordre de menú corresponent.

Tecles de drecera Efecte
Tecla de retorn Activa el botó destacat d'un diàleg
Esc Finalitza l'acció o el diàleg. En l'ajuda de l'LibreOffice: puja un nivell.
Barra espaiadora Activa o desactiva la casella de selecció d'un diàleg.
Tecles de cursor Canvia el camp de control actiu d'una secció d'opció d'un diàleg.
Tab Avança el focus a la secció o l'element següent d'un diàleg.
Maj+Tab Mou el focus a la secció o a l'element anterior d'un diàleg.
Alt+fletxa avall Obre una llista dels camps de control seleccionats d'un diàleg. Aquestes dreceres no només s'apliquen als quadres combinats, sinó també als botons amb menús emergents. Tanca una llista oberta prement la tecla d'escapada.
Supr Envia els elements seleccionats a la paperera de reciclatge.
Maj+Del Suprimeix els elements seleccionats sense enviar-los a la paperera de reciclatge.
Retrocés Quan es mostra una carpeta: puja un nivell (torna enrere)
Ctrl+M Elimina la formatació directa del text o dels objectes seleccionats (com a Format - Formatació per defecte)
Ctrl+Tab Quan es col·loca a l'inici d'un encapçalament, s'insereix una tabulació.
Retorn (si un objecte OLE està seleccionat) Activa l'objecte OLE seleccionat.
Retorn (si un objecte de dibuix o un objecte de text està seleccionat) Activa el mode d'entrada de text.
Ctrl+O Obre un document.
Ctrl+S Desa el document actual.
Ctrl+N Crea un document nou.
Maj+Ctrl+N Obre el diàleg Plantilles i documents.
Ctrl+P Imprimeix el document.
Ctrl+Q Surt de l'aplicació.
Ctrl+X Retalla els elements seleccionats.
Ctrl+C Copia els elements seleccionats.
Ctrl+V Enganxa des del porta-retalls.
Ctrl+Alt+Maj+V Enganxa text sense format des del porta-retalls. El text s'enganxa amb el format que hi hagi al punt d'inserció.
Ctrl+Maj+V Obre el diàleg Enganxament especial.
Ctrl+A Ho selecciona tot.
Ctrl+Z Desfà la darrera acció.
Ctrl+Y Refà la darrera acció.
Ctrl+Maj+Y Repeteix l'última ordre.
Ctrl+F Obre el diàleg Cerca i reemplaça.
Ctrl+Maj+F Cerca el darrer terme de cerca introduït.
Ctrl+Maj+J Intercanvia la visualització entre el mode de pantalla completa i el mode normal per al Writer o el Calc.
Ctrl+Maj+R Torna a dibuixar la visualització del document.
Maj+Ctrl+I Habilita o inhabilita el cursor en text només de lectura.
Ctrl+I S'aplica l'atribut Cursiva a l'àrea seleccionada. Si el cursor es col·loca en una paraula, la paraula també es marca en cursiva.
Ctrl+B L'atribut Negreta s'aplica a l'àrea seleccionada. Si el cursor es col·loca en una paraula, la paraula també es marca en negreta.
Ctrl+U S'aplica l'atribut Subratllat a l'àrea seleccionada. Si el cursor es col·loca en una paraula, també se subratlla la paraula.

Tecles de drecera que utilitzen les tecles de funció

Tecles de drecera Efecte
F1 Inicia l'ajuda de l'LibreOffice

En l'ajuda de l'LibreOffice: salta a la pàgina principal de l'ajuda.

Maj+F1 Ajuda de context
Maj+F2 Activa els consells ampliats per a l'ordre, la icona o el control seleccionats.
Ctrl+F4 o Alt+F4 Tanca el document actual (quan es tanca el darrer document obert, tanca l'LibreOffice)
F6 Estableix el focus en la subfinestra següent (per exemple, visualització del document/font de dades).
Maj+F6 Estableix el focus en la subfinestra anterior.
F10 Activa el primer menú (menú Fitxer)
Maj+F10 Obre el menú contextual.

Dreceres en la galeria

Tecles de drecera Resultat
Tab Mou entre àrees.
Maj+Tab Mou entre àrees (cap enrere)

Dreceres en l'àrea de tema nou de la galeria:

Tecles de drecera Resultat
Fletxa amunt Mou la selecció cap amunt.
Fletxa avall Mou la selecció cap avall.
Ctrl+Retorn Obre el diàleg de propietats.
Maj+F10 Obre el menú contextual.
Ctrl+U Actualitza el tema seleccionat.
Ctrl+R Obre el diàleg Introduïu el títol.
Ctrl+D Suprimeix el tema seleccionat.
Insereix Insereix un tema nou

Dreceres en l'àrea de previsualització de la galeria:

Tecles de drecera Resultat
Inici Salta a la primera entrada.
Fi Salta a la darrera entrada.
Fletxa esquerra Selecciona l'element següent de la galeria a l'esquerra.
Fletxa dreta Selecciona l'element següent de la galeria a la dreta.
Fletxa amunt Selecciona l'element següent de la galeria superior.
Fletxa avall Selecciona l'element següent de la galeria inferior.
Re Pàg Puja una pantalla.
Av Pàg Baixa una pantalla.
Ctrl+Maj+Ins Insereix l'objecte seleccionat com a objecte vinculat en el document actual.
Ctrl+I Insereix una còpia de l'objecte seleccionat en el document actual.
Ctrl+T Obre el diàleg Introduïu el títol.
Ctrl+P Commuta entre la visualització de temes i la visualització d'objectes.
Barra espaiadora Commuta entre la visualització de temes i la visualització d'objectes.
Retorn Commuta entre la visualització de temes i la visualització d'objectes.
Pas enrere (únicament en la visualització d'objectes) Torna a la visió general principal.

Selecció de files i columnes d'una taula de base de dades (s'obre amb F4)

Tecles de drecera Resultat
Barra espaiadora Commuta la selecció de files, excepte en el mode d'edició.
Ctrl+barra espaiadora Commuta la selecció de files.
Maj+barra espaiadora Selecciona la columna actual
Ctrl+Re Pàg Mou la busca a la primera fila
Ctrl+Av Pàg Mou la busca a l'última fila

Dreceres per als objectes de dibuix

Tecles de drecera Resultat
Seleccioneu la barra d'eines amb F6. Utilitzeu les fletxes avall i dreta per seleccionar la icona de la barra d'eines que vulgueu i premeu Ctrl+Retorn Insereix un objecte de dibuix.
Seleccioneu el document per mitjà de Ctrl+F6 i premeu Tab Selecciona un objecte de dibuix.
Tab Selecciona l'objecte de dibuix següent.
Maj+Tab Selecciona l'objecte de dibuix anterior.
Ctrl+Inici Selecciona el primer objecte de dibuix.
Ctrl+Fi Selecciona el darrer objecte de dibuix.
Esc Acaba la selecció d'objecte de dibuix.
Esc (en el mode de gestió de selecció) Sortiu del mode de gestió de selecció i torneu al mode de selecció d'objectes.
Fletxa amunt/avall/esquerra/dreta Mou el punt seleccionat (les funcions de captura de graella s'inhabiliten temporalment, però els punts finals encara s'ajusten entre ells).
Alt+fletxa amunt/avall/esquerra/dreta Mou l'objecte de dibuix seleccionat un píxel (en el mode de selecció)

Redimensiona un objecte de dibuix (en el mode de gestió de la selecció)

Gira l'objecte de dibuix (en el mode de gir)

Obre el diàleg de propietats per a un objecte de dibuix.

Activa el mode de selecció de punts per a l'objecte de dibuix seleccionat.

Barra espaiadora Seleccioneu un punt de l'objecte de dibuix (el mode de selecció de punts) / Cancel·leu la selecció.

El punt de selecció parpelleja una vegada per segon.

Maj+tecla espaiadora Seleccioneu un punt addicional en el mode de selecció de punts.
Ctrl+Tab Seleccioneu el punt següent de l'objecte de dibuix (mode de selecció de punts)

En el mode de gir, el centre de gir també es pot seleccionar.

Maj+Ctrl+Tab Seleccioneu un punt anterior de l'objecte de dibuix (mode de selecció de punts)
Ctrl+Retorn S'ha col·locat un objecte de dibuix nou de la mida per defecte al centre de la visualització actual.
Ctrl+Retorn a la icona de selecció Activa el primer objecte de dibuix del document.
Esc Sortiu del mode de selecció de punts. Després, se selecciona l'objecte de dibuix.

Edita un punt d'un objecte de dibuix (mode d'edició de punts)

Qualsevol tecla de caràcter o numèrica Si s'ha seleccionat un objecte de dibuix, canvia al mode d'edició i col·loca el cursor al final del text de l'objecte de dibuix. S'insereix un caràcter imprimible.
Alt+fletxa amunt/avall/esquerra/dreta Es fixa la posició del centre de l'objecte.
Tecla de majúscules en crear o redimensionar un objecte gràfic Es fixa la relació entre l'amplada i l'alçada d'un objecte.